Do you want to find out what the candidate is really like at a job interview? Then follow this script

Chcete se na pohovoru dozvědět, jaký kandidát doopravdy je? Pak se držte tohoto scénáře

During a job interview, the recruiter wants to get to know the candidate's real personality. They want to find out how hard-working the candidate is, what kind of attitude they have towards life and work, whether they will be a good fit for the team and whether they have the desire to learn new things. However, an interview is also a very specific situation in which most candidates behave a little differently than they will behave on the actual job. Do you want to know what the candidate is really like as a person? Here are a few tips for you.

These tips have been published in an article on the LinkedIn Talent blog.

Ask open-ended questions

First and foremost, it is advisable not to ask closed questions (which are only answered with "yes" or "no"), but open-ended questions that the candidate must answer with a long response. The way the candidate speaks and answers will give you a very good insight into how they think.

Gain the candidate's trust

The candidate's authentic self will only show through when the candidate trusts you and does not try to pretend to be what they are not. Therefore, you need to gain the candidate's trust. This can be done by adopting the same communication style during the interview.

Let the candidate talk and never interrupt them

Let the candidate talk. Do not ask too many questions and do not interrupt. What the candidate chooses to talk about themselves will tell you a lot about them.

Be authentic and honest

You cannot expect a candidate to behave in an authentic and sincere way if you yourself are behaving in an obviously mechanical and artificial way. Try to appear sincere and perhaps reveal something funny or negative about yourself that will surprise the candidate and reassure them that you are not putting on an act.

Do not be alone in the interview

When you are focused on the conversation with the person, you do not have as much capacity to observe how they are behaving or what non-verbal signals they are sending. This is why it is a good idea to have another person at the interview, and while one person is talking to the candidate, the other is noticing signs that say something about the candidate's personality.



-mm-

    Chcete se na pohovoru dozvědět, jaký kandidát doopravdy je? Pak se držte tohoto scénáře

    Personalista se během pracovního pohovoru snaží co možná nejvíce poznat skutečnou osobnost dotyčného kandidáta. Chce se dozvědět, jak je uchazeč pracovitý, jaký má přístup k životu a k práci, jestli se bude hodit do daného týmu a jestli má třeba chuť se učit nové věci. Pohovor je ale zároveň velmi specifická situace, ve které se většina kandidátů chová tak trochu jinak, než jak se bude pak chovat při výkonu práce. Chcete se dozvědět, jaký je uchazeč jako člověk doopravdy? Máme pro vás několik tipů.

    Tyto tipy přinesl článek na LinkedIn Talent blog.

    Pokládejte otevřené otázky

    V prvé řadě je dobré pokládat nikoliv uzavřené otázky (na které se odpovídá jenom „ano“ nebo „ne“), ale otevřené otázky, na které musí uchazeč odpovídat delší promluvou. To, jak bude kandidát mluvit a odpovídat, vám dá velmi dobrý vhled do toho, jak přemýšlí.

    Získejte důvěru kandidáta

    Autentické já dotyčného kandidáta se prodere na povrch jenom ve chvíli, kdy vám uchazeč důvěřuje a nebude se před vámi snažit příliš přetvařovat. Získejte proto důvěru dotyčného kandidáta. A to i tím, že si při pohovoru osvojíte stejný komunikační styl.

    Nechte uchazeče mluvit a neskákejte mu do řeči

    Nechte kandidáta mluvit. Nepokládejte mu příliš mnoho otázek a neskákejte mu do řeči. Už jen to, o čem se sám za sebe rozhodne mluvit, vám o něm hodně prozradí.

    Chovejte se autenticky a upřímně

    Nemůžete očekávat, že se kandidát bude chovat autenticky a upřímně, když vy sami se budete chovat očividně strojeně a uměle. Snažte se působit upřímně a třeba na sebe prozraďte i něco směšného nebo negativního, co uchazeče překvapí a ujistí ho, že se před ním nijak nepřetvařujete.

    Nebuďte na interview sami

    Když se soustředíte na hovor s dotyčným člověkem, nemáte už tak velkou kapacitu sledovat, jak se chová nebo jaké vysílá neverbální signály. Proto je vhodné, aby vás na pohovoru bylo více, a zatímco jeden s kandidátem mluví, druhý si všímá znamení, které něco vypovídají o osobnosti daného uchazeče.



    -mm-

    Zdroj: LinkedIn Talent Blog - blog profesní sociální sítě LinkedIn zaměřený na nábor a rozvoj talentů
    Zobrazit přehled článků ze zdroje LinkedIn Talent Blog