Do you want to change careers and become an HR manager? We have tips for you on how to do it

Chcete změnit pracovní zaměření a stát se personalistou? Máme pro vás tipy, jak na to

Working in HR is appealing to many. Besides an interesting salary, it offers a variety of different possible specializations - from recruitment, to specializing in training or payroll or legal issues, to data analysis of work efficiency. Are you interested in HR and want to enter the field? Then we have some tips for you to get started in HR management.

These tips are based on an article on the Society for Human Resource Management (SHRM) website.

Find out what the job of an HR manager entails and what specific field you would like to be involved in

First of all, you should find out what you actually expect from the job you want to do. What does the job of an HR professional entail? What skills are needed to do it? Also, find out what all sorts of specialisations the HR field has and determine which direction you would ideally like to take.

Make sure you get the right training and retraining

Based on your preferences, choose the retraining course that best suits you. It does not have to be a two-year intensive course right from the start. But it is definitely a good idea to do some formal training - if only to show potential employers that you are serious about changing your career.

Consider which of your current skills and experience can help you at the start of your career

Do you have specific skills? Do you speak any unusual languages? Have you moved around in IT, government or a narrowly focused industry? You can combine all of these skills with your newly acquired HR knowledge to create a combination that can be very interesting and desirable in certain industries.

Gain work experience

It is time to choose your first employer in the industry. Try to find a job where you feel comfortable and have the opportunity to try out more parts of the HR agenda. Of course, it is worth considering staying with the company you work for now and moving into their HR department.

Learn how to work with different types of HR software

One of the skills you should try to learn as soon as possible is how to use different types and brands of HR software. Do not be afraid of using artificial intelligence, which has expanded quite rapidly in the HR industry in recent years.

Keep educating yourself

HR is a field that (perhaps surprisingly to some) is constantly evolving. So be prepared to keep educating yourself and staying up to date with new trends.

-mm-

    Chcete změnit pracovní zaměření a stát se personalistou? Máme pro vás tipy, jak na to

    Práce v HR je pro mnohé lákavá. Kromě zajímavého platu nabízí celou řadu různých možných zaměření – od náboru, přes specializaci na vzdělávání či na mzdové nebo právní otázky, až po datovou analýzu efektivity práce. Láká vás oblast HR a chcete se v ní angažovat? Tak pro vás máme několik tipů, jak v oblasti řízení lidských zdrojů začít.

    Tyto tipy přinesl web Society for Human Resource Management (SHRM).

    Zjistěte si, co práce personalisty obnáší, a v jakém konkrétním oboru byste se chtěli angažovat

    V prvé řadě byste si měli zjistit, co vlastně od práce, kterou chcete dělat, očekávat. Co práce personalisty obnáší? Jaké dovednosi jsou na její výkon potřeba? Také si zjistěte, jaké všemožné specializace HR obor má, a určete, kterým směrem byste se ideálně chtěli vydat.

    Zajistěte si odpovídající vzdělání a rekvalifikaci

    Na základě svých preferencí si vyberte rekvalifikační kurz, který vám bude nejlépe vyhovovat. Nemusí se hned na začátek jednat o dvouletý intenzivní kurz. Je ale určitě dobré nějakým formálním školením projít – už jen kvůli tomu, že potenciálním zaměstnavatelům ukážete, že to se změnou oboru myslíte opravdu vážně.

    Uvědomte si, jaké z vašich současných dovedností a zkušeností vám mohou na začátku kariéry pomoci

    Máte specifické dovednosti? Umíte nějaké netradiční jazyky? Pohybovali jste se v prostředí IT, státní správy nebo nějakého úzce zaměřeného oboru? Všechny tyto dovednosti můžete se svými nově nabytými HR znalostmi propojit a vytvořit tak kombinaci, která může být v určitých oborech velmi zajímavá a žádaná.

    Získejte pracovní zkušenosti

    Je na čase vybrat si svého prvního zaměstnavatele v daném oboru. Snažte se najít pracovní místo, kde se budete cítit dobře a budete mít možnost vyzkoušet si více částí agendy personalisty. Za úvahu samozřejmě stojí zůstat ve firmě, ve které pracujete nyní, a přesunout se do jejího HR oddělení.

    Naučte se pracovat s různými typy softwaru pro personalisty

    Jednou z dovedností, kterou byste se měli snažit osvojit co nejdříve, je ovládání různých typů a značek softwaru pro personalisty. Nebojte se ani využívání umělé inteligence, která se v oboru HR v posledních letech poměrně rapidně rozšířila.

    Neustále se vzdělávejte

    HR je obor, který se (možná překvapivě pro některé) neustále vyvíjí. Buďte proto připraveni se neustále vzdělávat a zajímat se o nové trendy.



    -mm-

    Zdroj: Society for Human Resource Management - největší světová profesní organizace manažerů lidských zdrojů
    Zobrazit přehled článků ze zdroje Society for Human Resource Management
    Štítky: Kariéra