Práce a péče o děti: Jak co nejvíce podpořit pracovníky, kteří jsou zároveň rodiči

Work and parenting: how best to support workers who are also parents

Být rodičem a zároveň zaměstnancem je jako žonglovat s celou hromadou míčků najednou. A jsou to právě HR manažeři kdo může sehrát klíčovou roli v tom, jestli dovedou pracující rodiče efektivně zkombinovat práci a péči o své ratolesti. Pojďme vyvrátit jeden mýtus – a sice že poskytnutí podpory rodičům na pracovišti spočívá pouze v nabídnutí flexibility (i když i ta je samozřejmě důležitá). Stejně klíčové je ale i vytvoření prostředí, kde se zaměstnanci-rodiče cítí pochopeni a respektováni. Zde jsou čtyři tipy, jak co nejvíce podpořit pracovníky, kteří jsou zároveň rodiči.

Flexibilita: Pracovní režim, který se přizpůsobí životu

Jak uvádí HR Morning, to nejužitečnější, co můžete z pozice HR manažera učinit, je přesvědčit vedení firmy, aby nabídlo pracujícím rodičům (i všem ostatním zaměstnancům) u vás ve firmě flexibilitu. Ať už jde o možnost práce na dálku, pružnou pracovní dobu nebo zkrácené úvazky, každý rodič ocení, když může své pracovní povinnosti přizpůsobit nečekaným výzvám rodičovství. Když přijde na řadu nemocné dítě nebo školní vystoupení, zaměstnanci budou rádi, když se nebudou muset rozhodovat mezi kariérou a rodinou.

Firemní kultura podporující rodinný život: Podpora bez předsudků

Vytvořte prostředí, kde je péče o rodinu vnímána jako součást života, ne jako překážka v kariéře. Není nic horšího než pocit viny, když zaměstnanec musí odejít kvůli rodinným záležitostem. A ujistěte se, že vedení, manažeři i všichni kolegové respektují rodiče a jejich potřeby.

Praktická podpora: Benefity pro rodiče

Pracující rodiče ocení, pokud jim nabídnete konkrétní benefity, které jim usnadní sladit práci s péčí o děti. Firemní školky, příspěvky na hlídání nebo dokonce dny určené na péči o nemocné děti mohou výrazně zlepšit jejich pracovní i rodinný život. Dejte jim pocit, že jejich starosti nejsou ignorovány, ale řešeny.

Naslouchání: Rodiče sami nejlépe vědí, co potřebují

Nejlepší způsob, jak podpořit rodiče na pracovišti, je jednoduše se jich zeptat, co potřebují. Každá rodina má své vlastní výzvy, a co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Uspořádejte průzkumy, zjistěte zpětnou vazbu od pracovníků a nechte rodiče podílet se na návrzích, jak jim může firma pomoci lépe vyvážit rodinný a pracovní život.

 

-mm-

Work and parenting: how best to support workers who are also parents

Being a parent and an employee is like juggling a whole bunch of balls at once. HR managers can play a key role in whether or not working parents can effectively combine work and childcare. Let's dispel one myth here, namely that providing support to parents in the workplace is all about offering flexibility. This, of course, is important but equally as crucial is creating an environment in which employee-parents feel understood and respected. Here are four tips on how best to support employees who are also parents.

Flexibility: a working schedule that can be combined with everyday life

As HR Morning states, the most useful thing you can do as an HR manager is to convince management to offer working parents (and all other employees) flexibility at your company. Whether it's the option of telecommuting, flexible hours, or part-time work, every parent appreciates being able to adjust their job duties to the unexpected challenges of parenthood. In the case of a sick child or a school performance coming up, employees will be happy if they don't have to choose between career and family.

A company culture that supports family life: support without prejudice

Create an environment where caring for family is seen as a part of life, not a barrier to career. There is nothing worse than feeling guilty if an employee has to leave because of family issues. Ensure also that executives, managers and all colleagues respect parents and their needs.

Practical support: benefits for parents

Working parents will appreciate it if you offer specific benefits that make it easier for them to balance work and childcare. Company nurseries, childcare allowances or even days off to look after sick children can make a big difference to their work and family life. Make them feel that their concerns are not ignored but addressed.

Listening: parents themselves know best what they need

The best way to support parents at the workplace is simply to ask them what they need. Every family has its own challenges, and what works for one may not work for another. Conduct surveys, obtain feedback from employees, and let parents participate in suggestions on how the company can help them better balance family and work life.

 

-mm-

Article source HR Morning - American portal for HR managers
Read more articles from HR Morning