ATS, HRIS, HCM: what do these HR software program abbreviations mean?

ATS, HRIS, HCM: Co tyto zkratky týkající se HR softwarových programů znamenají?

Technology has evolved significantly in recent years, including in the HR field. But how do you make sense of all the various analytical and automation tools? Here is an overview of the most commonly used abbreviations, names and types of programs used in HR.

ATS (Applicant Tracking System)

As HR Morning states, ATS is a system that allows you to digitise, automate and structure the recruitment process. You can use it to store candidate profiles, generate job adverts, communicate with candidates, sort resumes, and much more.

HRIS (Human Resources Information System)

HRIS is an umbrella term for integrated systems that help HR managers work with data, processes and procedures within HR management. HRIS is used to work with data, employee profiles or company benefits, as well as payroll items.

HCM (Human Capital Management)

Programs in the category of human capital management cover different parts of the HR process, from recruitment through productivity analysis to training. HCM is therefore an umbrella term that also includes TMS, LMS or PMS, which are described below.

TMS (Talent Management System)

TMS programs are used to recruit, retain and reward employees. They enable HR managers to control all stages of the employee "life cycle".

LMS (Learning Management System)

Staff training and development also needs to be structured and managed. This is what LMS systems are for. They help to select, organise, manage and evaluate training and other development activities.

PMS (Performance Management System)

Monitoring, analysing and improving employee performance is also an important task for HR managers. Programs in the PMS category can help with these tasks thanks to their automation tools.



-mm-

    ATS, HRIS, HCM: Co tyto zkratky týkající se HR softwarových programů znamenají?

    Technologie se v posledních letech výrazně rozvinuly i v oblasti HR. Jak se ale v oněch všemožných analytických a automatizačních nástrojích vyznat? Přinášíme vám přehled nejčastěji používaných zkratek, názvů a typů programů, které se používají v personalistice.

    ATS (Applicant Tracking System)

    Jak uvádí HR Morning, ATS je systém, který umožňuje digitalizovat, automatizovat a strukturova náborový proces. Můžete si do něj ukládat profily kandidátů, generovat přes něj pracovní inzeráty, komunikovat s uchazeči, třídit životopisy a mnoho dalšího.

    HRIS (Human Resources Information System)

    HRIS je zastřešující název pro integrované systémy, které pomáhají personalistům pracovat s daty, procesy a procedurami v rámci HR managementu. HRIS slouží k práci s daty, s údaji zaměstnanců nebo s firemními benefity, ale třeba i ke mzdové agendě.

    HCM (Human Capital Management)

    Programy spadající do kategorie „human capitl management“ pokrývají různé části HR procesu, od náboru, přes analýzu produktivity až po vzdělávání. HCM je tedy zastřešující výraz, do kterého spadají třeba i níže zmiňované TMS, LMS nebo PMS.

    TMS (Talent Management System)

    TMS jsou programy sloužící k náboru, udržení a odměňování pracovníků. Jejich prostřednictvím mají personalisté pod kontrolou všechny fáze „životního cyklu“ pracovníka.

    LMS (Learning Management System)

    I vzdělávání a rozvoj pracovníků je potřeba strukturovat a řídit. A právě k tomu slouží LMS systémy. Ty pomáhají vybírat, organizovat, řídit a vyhodnocovat školení a jiné rozvojové aktivity.

    PMS (Performance Management System)

    Důležitým úkolem HR manažerů bývá i monitoring, analýza a vylepšování výkonnosti zaměstnanců. Programy z kategorie PMS právě s těmito úkoly dovedou díky svým automatizačním nástrojům velmi pomoci.



    -mm-

    Zdroj: HR Morning - americký portál pro manažery lidských zdrojů
    Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Morning