How can AI help you in HR?

Umělá inteligence a personalistika: Jak vám může AI pomoci v HR?

Artificial intelligence has been a central theme for the past couple of years. Many workers are logically seeking ways to use AI in their daily work to increase their efficiency, productivity and competitiveness in the job market. In which HR sectors is AI being used, how and at what specific moments? This article will explain.

Preparing job advertisements

According to The HR Director website, AI is already being commonly used in the preparation of job advertisements. For example, you can enter keywords and details about the position into ChatGPT and it will offer you an attractive job ad text.

Scanning and evaluating CVs

Scanning resumes and evaluating them based on keywords has been around in HR for some time. However, along with AI, this process has been improved and some programs are already able to sort resumes according to various selected parameters.

Transcription of interview notes

Certain programs, including ChatGPT, can summarise text based on a recorded scan of interview notes. It can then continue working with the text. So you can easily digitise your notes and then write them down in a notebook, for example.

Preparing an on-boarding plan for a new employee

You can make the on-boarding process easier with ChatGPT. Just type in the points a new employee needs to go through in a certain time frame, and the AI program can create a detailed plan for you. It can even suggest items you've forgotten or other things you should focus on.

Evaluate worker productivity

ChatGPT and other AI text programs can also analyse uploaded spreadsheets for you. So if you have Excel data on your employees' results, performance, and similar data, you can upload all this to ChatGPT and it can create analyses from it as you specify.



-mm-

    Umělá inteligence a personalistika: Jak vám může AI pomoci v HR?

    Umělá inteligence je stěžejní téma posledního roku či dvou. A mnoho pracovníků logicky hledá způsoby, jak AI (umělou inteligenci) využít v každodenní práci a zvýšit tak svoji efektivitu, produktivitu i konkurenceschopnost na trhu práce. V jakých odvětvích HR se AI využívá, jak a v jakých konkrétních momentech? To vám řekneme v dnešním článku.

    Příprava pracovních inzerátů

    Umělá inteligence se podle webu The HR Director již běžně využívá při sestavování pracovních inzerátů. Do ChatGPT například můžete zadat klíčová slova a detaily o pozici a on vám nabídne atraktivní text pracovního inzerátu.

    Skenování a vyhodnocování životopisů

    Skenování životopisů a jejich vyhodnocování podle klíčových slov již v HR funguje nějakou dobu. Spolu s umělou inteligencí se však tento proces ještě vylepšil a některé programy jsou již schopné vám životopisy třídit podle různých zvolených parametrů.

    Přepis poznámek z pohovoru

    Určité programy, a to i ChatGPT, již umí sesumírovat text na základě nahraného skenu poznámek z pohovoru. A dovede s textem pak i dál pracovat. Můžete tak snadno digitalizovat své poznámky z pohovoru, které si sepíšete například do notesu.

    Příprava plánu on-boardingu nového pracovníka

    Proces on-boardingu vám ulehčí ChatGPT, kterému můžete zadat, co vše je potřeba udělat a v jakém časovém horizontu a AI vám dovede sestavit detailní plán. Může vám i doporučit, na co jste zapomněli nebo na jaké další věci byste se měli soustředit.

    Vyhodnocování produktivity pracovníků

    ChatGPT a jiné AI textové programy vám dovedou i zanalyzovat nahrané tabulky. Pokud tedy máte excelová data o výsledcích, výkonu a podobných datech vašich zaměstnanců, můžete je do chatu nahrát a on vám z nich může vytvořit analýzy podle vašeho zadání.



    -mm-

    Zdroj: HR DIRECTOR - portál britského měsíčníku pro manažery lidských zdrojů
    Zobrazit přehled článků ze zdroje HR DIRECTOR
    Štítky: Automatizace