Pracovní porady a setkání většinou probíhají v sedě. Kromě minimálního pohybu mají účastníci často také minimální přísun čerstvého vzduchu. O rychlých přestávkách se konzumují převážně jídla s vysokým obsahem cukru a tuků. Výjimkou nejsou jednorázové plastové hrníčky či příbory. Rozdávají se také nejrůznější brožury či reklamní předměty, které obratem končí v koších a zbytečně zatěžují životní prostředí.
Příručka WHO s názvem Planning healthy and sustainable meetings (Plánujeme zdravá a udržitelná setkání) pokrývá 4 hlavní oblasti zdravého životního stylu, který je zároveň šetrný k životnímu prostředí:
- zdravé stravování,
- fyzická aktivita,
- prostředí bez tabáku,
- udržitelné postupy.
Stáhnout doporučení WHO pro zdravá a udržitelná setkání
Najdeme zde například následující doporučení, která lze snadno převést do praxe.
- Postarejte se o to, aby základem poskytovaného občerstvení bylo čerstvé ovoce a zelenina.
- Snižte velikosti porcí, abyste předešli přejídání účastníků a snížili ztráty nedojedeného jídla.
- Nabízejte celozrnné potraviny (např. celozrnný chléb, těstoviny z celozrnné a hnědé rýže).
- Vynechte slazené nápoje a raději podávejte čistou vodu nebo vodu, k níž můžete přidat čerstvé ovoce, zeleninu nebo bylinky.
- Vybírejte potraviny s nižším obsahem soli a žádejte od dodavatelů stravy, aby místo soli obohatili své nabídky o bylinky, koření a kyselé chutě (ocet, citrónový nebo limetkový džus).
- Zajistěte účastníkům možnost pohybu. Do programu setkání můžete začlenit přímo konkrétní fyzické aktivity nebo dát účastníkům dostatek času během přestávek, aby se mohli protáhnout a obnovit svou schopnost soustředění.
-kk-