WHO: Doporučení pro zdravá a udržitelná setkání

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala doporučení pro zaměstnavatele a další organizátory pracovních setkání s cílem podpořit zdravější pracovní prostředí. Příručka, která byla původně vytvořena přímo pro zaměstnance Světové zdravotnické organizace, je nyní k dispozici široké veřejnosti.

Ilustrační snímek

Pracovní porady a setkání většinou probíhají v sedě. Kromě minimálního pohybu mají účastníci často také minimální přísun čerstvého vzduchu. O rychlých přestávkách se konzumují převážně jídla s vysokým obsahem cukru a tuků. Výjimkou nejsou jednorázové plastové hrníčky či příbory. Rozdávají se také nejrůznější brožury či reklamní předměty, které obratem končí v koších a zbytečně zatěžují životní prostředí.

Příručka WHO s názvem Planning healthy and sustainable meetings (Plánujeme zdravá a udržitelná setkání) pokrývá 4 hlavní oblasti zdravého životního stylu, který je zároveň šetrný k životnímu prostředí:

  • zdravé stravování,
  • fyzická aktivita,
  • prostředí bez tabáku,
  • udržitelné postupy.

Stáhnout doporučení WHO pro zdravá a udržitelná setkání

Najdeme zde například následující doporučení, která lze snadno převést do praxe.

  • Postarejte se o to, aby základem poskytovaného občerstvení bylo čerstvé ovoce a zelenina.
  • Snižte velikosti porcí, abyste předešli přejídání účastníků a snížili ztráty nedojedeného jídla.
  • Nabízejte celozrnné potraviny (např. celozrnný chléb, těstoviny z celozrnné a hnědé rýže).
  • Vynechte slazené nápoje a raději podávejte čistou vodu nebo vodu, k níž můžete přidat čerstvé ovoce, zeleninu nebo bylinky.
  • Vybírejte potraviny s nižším obsahem soli a žádejte od dodavatelů stravy, aby místo soli obohatili své nabídky o bylinky, koření a kyselé chutě (ocet, citrónový nebo limetkový džus).
  • Zajistěte účastníkům možnost pohybu. Do programu setkání můžete začlenit přímo konkrétní fyzické aktivity nebo dát účastníkům dostatek času během přestávek, aby se mohli protáhnout a obnovit svou schopnost soustředění.

-kk-

Zdroj: World Health Organisation - Stránky Světové zdravotnické organizace
Zobrazit přehled článků ze zdroje World Health Organisation