Práce a péče o děti: Jak co nejvíce podpořit pracovníky, kteří jsou zároveň rodiči

Být rodičem a zároveň zaměstnancem je jako žonglovat s celou hromadou míčků najednou. A jsou to právě HR manažeři kdo může sehrát klíčovou roli v tom, jestli dovedou pracující rodiče efektivně zkombinovat práci a péči o své ratolesti. Pojďme vyvrátit jeden mýtus – a sice že poskytnutí podpory rodičům na pracovišti spočívá pouze v nabídnutí flexibility (i když i ta je samozřejmě důležitá). Stejně klíčové je ale i vytvoření prostředí, kde se zaměstnanci-rodiče cítí pochopeni a respektováni. Zde jsou čtyři tipy, jak co nejvíce podpořit pracovníky, kteří jsou zároveň rodiči.

Ilustrační snímek

Flexibilita: Pracovní režim, který se přizpůsobí životu

Jak uvádí HR Morning, to nejužitečnější, co můžete z pozice HR manažera učinit, je přesvědčit vedení firmy, aby nabídlo pracujícím rodičům (i všem ostatním zaměstnancům) u vás ve firmě flexibilitu. Ať už jde o možnost práce na dálku, pružnou pracovní dobu nebo zkrácené úvazky, každý rodič ocení, když může své pracovní povinnosti přizpůsobit nečekaným výzvám rodičovství. Když přijde na řadu nemocné dítě nebo školní vystoupení, zaměstnanci budou rádi, když se nebudou muset rozhodovat mezi kariérou a rodinou.

Firemní kultura podporující rodinný život: Podpora bez předsudků

Vytvořte prostředí, kde je péče o rodinu vnímána jako součást života, ne jako překážka v kariéře. Není nic horšího než pocit viny, když zaměstnanec musí odejít kvůli rodinným záležitostem. A ujistěte se, že vedení, manažeři i všichni kolegové respektují rodiče a jejich potřeby.

Praktická podpora: Benefity pro rodiče

Pracující rodiče ocení, pokud jim nabídnete konkrétní benefity, které jim usnadní sladit práci s péčí o děti. Firemní školky, příspěvky na hlídání nebo dokonce dny určené na péči o nemocné děti mohou výrazně zlepšit jejich pracovní i rodinný život. Dejte jim pocit, že jejich starosti nejsou ignorovány, ale řešeny.

Naslouchání: Rodiče sami nejlépe vědí, co potřebují

Nejlepší způsob, jak podpořit rodiče na pracovišti, je jednoduše se jich zeptat, co potřebují. Každá rodina má své vlastní výzvy, a co funguje pro jednoho, nemusí fungovat pro druhého. Uspořádejte průzkumy, zjistěte zpětnou vazbu od pracovníků a nechte rodiče podílet se na návrzích, jak jim může firma pomoci lépe vyvážit rodinný a pracovní život.

 

-mm-

Zdroj: HR Morning - americký portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Morning