Kdo kolik bere? Největší mýty o odměňování a jak se jich zbavit

„Proč Karel bere víc než já, když já v práci trávím víc času?“ „Jak je možné, že nástupní mzda na stejnou pozici, jakou zastávám, je vyšší než ta moje?“ To jsou otázky, které jste určitě slyšeli od některých zaměstnanců. Na druhé straně – na straně zaměstnavatele – pak zase uslyšíte: „Jak mám zvýšit mzdy o inflaci, když na ně pak nebudeme mít?“ nebo „Proč Pepa pořád není spokojený, i když bere nejvíc z celé firmy?“. Okolo odměňování je v českých firmách stále hodně otazníků. Jaké mýty nejčastěji ze strany zaměstnavatelů i zaměstnanců slyšíme a jak se k nim postavit, aby nám to nerozložilo pracně vybudovaný tým?

Lucie Spáčilová, Performia

Okolo mezd, platů, ohodnocení, které dostáváme za práci, najdeme mýtů celou řadu. Pojďme se podívat na některé z nich.

1. Férové ohodnocení znamená, že mají všichni stejně

Když asistentka A bere stejně jako asistentka B, jde přeci o férové ohodnocení, ne? Jsou na stejné pozici, pracují na velmi podobných věcech, jsou v práci podobný počet hodin. Takže je to přeci jasné!

Tohle je jedna z největších chyb, které firmy v odměňování dělají. Je to chyba, která je určitě stála mnoho zaměstnanců, kterým tahle údajná férovost připadala nefér. Jednoduchá rada k pokoření tohoto mýtu zní: Odměňujte za výsledky, ne za hodiny strávené v práci, nebo podobnost pozice.

2. Peníze jsou to hlavní, co lidi motivuje

Je možné, že v týmu máte lidi, které nezajímá nic jiného než výše jejich platu, ale určitě tam máte i ty, pro které peníze nejsou všechno, kteří potřebují vidět ve své práci smysl a jsou nadšení, když se jim povede klientovi pomoct. Který z těchto dvou typů chcete ve svém týmu mít? Předpokládám, že ten druhý.

Takže jednoduchá rada k pokoření druhého mýtu zní: Naučte se rozeznat produktivní a dobře motivované lidi od těch neproduktivních a motivovaných pouze penězmi a osobními výhodami. A nezapomeňte, koho v týmu máte. Pokud je to někdo, kdo rád dostane peníze, ale potřebuje něco navíc, určitě zjistěte, co to je. Pomůže vám to k tomu, aby odváděl ještě lepší práci.

3. Abychom přitáhli nové lidi, musíme jim nabídnout víc než těm současným

Tenhle mýtus je vám asi hned zřejmý. Chápu, že to někdy nejde a musíte nováčkům nabídnout víc, než byste chtěli. Nedovolte ale, aby to bylo víc, než mají ti nejšikovnější z vašeho týmu a rozhodně dohlédněte na to, aby nováčci měli velmi rychle dobré výsledky. Mohlo by se totiž stát, že přijdou noví, ale o ty současné přijdete.

4. Inflace je důvodem ke zvýšení mezd

Tohle je mýtus, který nejspíš uslyšíte z úst zaměstnanců. Ano, není to snadné, když se vše zdražuje a navýšení platů se nabízí. Pokud by vám to ale uškodilo a nebyli byste schopni to finančně zvládnout, určitě to svým lidem vysvětlete, zvolte společně správnou strategii, jak udělat více a nezapomeňte dobře odměňovat ty, kteří mají skvělé výsledky. Pokud máte mzdy správně nastavené a v týmu ty správné lidi, určitě s tím nakonec nebudete mít velký problém.

Chcete o tomto tématu vědět více?

Poslechněte si nový díl podcastu O lidech s názvem „Kdo kolik bere? Jak se pozná férová mzda a jak si říct o zvýšení?“ A pokud vás zajímá, jak mzdy nastavit podle výsledků v praxi, rozhodně si poslechněte epizodu s Marcelem Klausem, majitelem a ředitelem společnosti Klaus Timber „Kdybychom lidi neodměňovali za výkon, tak už tu nejsme