Chřipková sezóna je za dveřmi a s ní i otázka, jak se co nejlépe vyhnout ztrátě produktivity způsobené onemocněním zaměstnanciů. Článek zveřejněný na portálu Entrepreneur.com přinesl deset praktických rad.
1. Podporujte očkování zaměstnanců
Včas upozorněte, kdy se nechat očkovat, případně zajistěte očkování z vlastních zdrojů.
2. Jděte příkladem
Jste-li nemocní, zůstaňte doma. Zaměstnanci by vás neměli vidět pracovat nastydlé.
3. Propagujte mytí rukou
Neznamená to zaměstnance kontrolovat a kárat, ale informovat nejlépe humornou formou – například veselými obrázky na toaletách.
4. Nekašlete do rukou
Učte zaměstnance nedávat si při kašlání před ústa ruce, ale raději rameno. Vyhnete se tak přenosu nemoci při podávání rukou.
5. Zajistěte sanitární potřeby
Připravte dezinfekční spreje a utěrky na čištění pracovních stolů a rukou.
6. Nemocné posílejte domů
Zaměstnanci by měli vědět, že pokud jsou nemocní, mají zůstat doma.
7. Připravte se na sezónní růst nemocí
Umožněte zaměstnancům pracovat z domova. Pokud je neskolí těžká chřipka a horečka, většinou mohou z domova určitou práci zastat.
8. Zajistěte osobní prostor
V období chřipek se zdržte potřásání rukama a vyvarujte se toho, aby se zaměstnanci nacházeli příliš blízko u sebe.
9. Nepoužívejte ruce
Přejděte k bezdotykovým zařízením pro splachování toalet, spouštění vody z kohoutků nebo sušení rukou.
10. Očkujte děti
Děti se nakazí chřipkou častěji než dospělí. Podporujte proto očkování dětí, díky němuž se vaši zaměstnanci vyhnou dalšímu zdroji nákazy.
-kk-