Konsolidační balíček – noční můra mzdových účetních? Firmy upouštějí od DPP kvůli nové administrativní zátěži

Na začátku roku 2024 se většina pracovníků mzdových účtáren vyděsila, když se seznamovala se změnami, které do jejich každodenní agendy přinesl tzv. konsolidační balíček, tedy zákon č. 349/2023 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s konsolidací veřejných rozpočtů. Přestože se zákonodárcům nedá upřít dobrý úmysl, který navrženými změnami sledovali, v praxi však nakonec zavládla spíše panika z očekávaného vzrůstu administrativní zátěže kladené na mzdové účetní, a to zejména v oblasti nových povinností souvisejících se zaměstnáváním dohodářů.

Ilustrační snímek

Celá řada firem se tak v prvotním šoku ze zavedených, ale i teprve očekávaných změn týkajících se dohod o provedení práce rozhodla od uzavírání dohod zcela upustit a volit raději jinou formu pracovněprávních vztahů.

Nevoli zaměstnavatelů a „špatnou pověst“ konsolidačního balíčku pak dále přikrmovala i celá řada nedořešených souvislostí se zavedenými změnami, které uvedením do praxe neúměrně zkomplikovaly život a práci „mzdářek“, například povinnost zakládat a vést mzdové listy i důchodcům, kterým jejich bývalý zaměstnavatel poskytoval možnost zvýhodněného stravování ve své jídelně.

Dobrou zprávou je, že zákonodárci se (zřejmě pod tlakem a hlasitými stížnostmi ze strany laické i odborné veřejnosti) rozhodli některá přijatá opatření zmírnit, upravit nebo alespoň odsunout jejich účinnost až na leden 2025, aby tak dali jak zaměstnavatelům, tak i orgánům veřejné správy větší časový prostor na to, aby se na plánované změny připravili.

Nastalý zmatek okolo dohod o provedení práce, ale i jiných oblastí navíc ještě přiživovala média, v jejichž záběru se často mísí informace o tom, co je již schválené a platné, co se připravuje, a současně i o tom, co je teprve ve stádiu úvah a plánů. Nejjistější pro mzdové účetní i vedoucí pracovníky je tak spolehnout se na seriózní zdroje odborných informací a využít některé z periodik, které se problematikou mzdového účetnictví zabývají.

Jedničkou na trhu je časopis Mzdová účetní vydávaný již 30 let nakladatelstvím ANAG, který v aktuálním červnovém čísle přináší přehledné a podrobné informace o tom, na co se skutečně mají firmy od 1. července 2024 připravit a jaké povinnosti pod hrozbou sankcí a pokut od příslušných orgánů nesmějí opomenout splnit.

Problematiku změn v oblasti dohod o provedení práce ve svém článku rozebírá uznávaná odbornice na problematiku nemocenského pojištění a pojistného Ing. Marta Ženíšková z Ministerstva práce a sociálních věcí a neméně složité oblasti zákona o daních z příjmů se věnují autorky Bc. Hana Jedlanová, Ing. Iva RindováIng. Jana Rohlíková.

ANAG, časopis Mzdová učetní

Časopis Mzdová účetní

Časopis je možné stále ještě objednat, a to za cenu 106 Kč za 1 číslo; zajímavější ovšem může být objednávka celoročního předplatného, která v ceně 1.272 Kč zahrnuje i možnost poslat do redakce tři dotazy z tematického záběru časopisu ročně a nechat si je bezplatně zodpovědět někým z odborníků tvořících autorský tým kolektivu.

PŘEDPLATNÉ