Právní tipy do personální praxe: diskriminace a vypsání inzerátu

Správná formulace inzerátu je nejen otázkou efektivního náboru, ale souvisí s tím také dodržení právních předpisů a ochrana před možnými právními spory. Proto se v dalším díle seriálu "Minuta s HR" manželé JUDr. Irena Valíčková, MBA a JUDr. Adam Valíček, MBA, partneři advokátní kanceláře Valíček & Valíčková, zaměřují na problematiku diskriminace související s vypsáním inzerátu.

Irena Valíčková a Adam Valíček

Často se setkáváme s inzeráty, které porušují zákoník práce tím, že diskriminují na základě pohlaví, věku nebo jiných osobních charakteristik uchazečů. To může vést k právním problémům a nepříjemným situacím pro zaměstnavatele. S mnoha dotazy v tomto směru se setkáváme také na našich školeních. 

Naše kancelář má za sebou celou řadu kontrol v rámci klientů na rovnost v oblasti výběrového řízení a na rovné zacházení se zaměstnanci i uchazeči o zaměstnání. I když jsou připuštěny určité výjimky, tak vždy doporučujeme zaměstnavatelům pečlivě zvážit slovní formulace, aby byl inzerát spíše neutrální. Vyhněte se například formulacím typu: Hledáme šikovné maminky, hledáme šikovného pracujícího důchodce apod.

Jak by měl z hlediska pracovního práva vypadat správný inzerát?

Základem inzerátu je jasná identifikace nabízené pozice, detailní popis pracovních povinností a požadavků na kandidáty včetně kvalifikací a dovedností. Důležitou součástí jsou také informace o pracovních podmínkách, benefitech a zaměstnaneckých výhodách, které mohou být součástí pracovního balíčku. Důraz by měl být kladen na zásady rovnosti příležitostí. Vyvarujte se formulací, které by mohly být vnímány jako diskriminační. Kandidáti by měli mít k dispozici také kontaktní informace pro případné dotazy a jasný termín, do kterého je třeba podat žádost. Takový inzerát nejenže přiláká vhodné uchazeče, ale také podporuje transparentní a profesionální image zaměstnavatele.

Čeho se vyvarovat?

Vyhněte se požadavkům, které se týkají pohlaví, věku, sexuální orientace, etnického původu, víry nebo jiných osobních charakteristik. Dále by měly být vynechány formulace, které by mohly vyloučit uchazeče s určitým typem zdravotního postižení, pokud není specifická povaha práce taková, že vyžaduje konkrétní schopnosti, které s daným postižením nejsou kompatibilní. Je také důležité, aby inzerát poskytoval přesné informace o pracovním místě, povinnostech a požadavcích na kvalifikaci, čímž se minimalizuje riziko nedorozumění.

JUDr. Irena Valíčková, MBA a JUDr. Adam Valíček, MBA

Vedoucí partneři advokátní kanceláře Valíček & Valíčková, advokátní kancelář, s.r.o., která se řadí mezi větší advokátní kanceláře České republiky. Dále byla tato advokátní kancelář zařazena mezi TOP advokátní kanceláře v ČR týdeníkem EURO a mezi Významné advokátní kanceláře ČR společností Epravo.cz.

Lektoři jsou autoři pracovněprávních vzorů pro právní systém ASPI od společnosti Wolters Kluwer, a.s., členové Rady Expertů Unie personalistů a členové Kolegia expertů AKV Praha. Jsou autoři mnoha článků a publikací. Tým kanceláře tvoří více než 20 odborníků. Kancelář má bohaté zkušenosti se zastupováním u soudních jednání, inspektorátů práce a dalších orgánů. Během školení si lektoři zakládají na osobním přístupu ke každému klientovi.

Získaná ocenění:

2023 Právnická firma roku - velmi doporučovaná kancelář v kategorii regionální právnická firma roku a velmi doporučovaná kancelář v oblasti pracovního práva 

2022 Právnická firma roku - doporučovaná kancelář v kategorii regionální právnická firma roku a velmi doporučovaná kancelář v oblasti pracovního práva

2021 Právnická firma roku - doporučovaná kancelář v kategorii regionální právnická firma roku a velmi doporučovaná kancelář v oblasti pracovního práva

2020 Právnická firma roku (doporučovaná kancelář)

2019 Právnická firma roku v oblasti pracovního práva (velmi doporučovaná kancelář)

2019 Týdeník EURO nás zařadil mezi TOP advokátní kanceláře v České republice

2018 Finalista Kanceláře roku (design a pracovní prostředí)