Být OSVČ či nebýt, to je otázka...

Někteří profesionálové zvolí raději sami být samostatně výdělečnou osobou, jiní se jí stanou díky okolnostem, jako jsou věk, schopnosti, geografické umístění apod. Z dočasného rozhodnutí pak mohou přijít na to, že jim to tak více vyhovuje, více přináší a že už si ani nedovedou představit návrat do nějaké organizace. Některé samostatně výdělečné osoby jsou hledači autentičnosti, autonomie, nezávislí lidé, kteří jsou unaveni kancelářskou politikou, kteří chtějí mít svobodu k tomu, aby mohli dělat práci, kterou milují, nebo chtějí naopak mít více času pro rodinu. Zvyšující se počet profesionálů zřejmě v budoucnu zkusí nějakou z forem samostatně výdělečné činnosti. Bude více příležitostí pro nezávislé a smluvní pracovníky a pro malé nezávislé obchody.

Dříve byla hranice mezi samostatně výdělečnou osobou a zaměstnancem, který pracuje pro někoho jiného, ostrá, dnes už je více zastřená. Jisté rozdíly ale přetrvávají. Když pracujete pro někoho jiného, je kolem vás ochranná síť, jistá zákonná ochrana, psychologická podpora spolupracovníků apod. Pro někoho, kdo dlouho pracoval v nějaké společnosti, může být přechod k podnikání šokem. Často není připraven pracovat s minimem zdrojů nebo být plně odpovědný za své živobytí dnes i zítra. Podnikání je svět s malou ochranou a žádným garantovaným příjmem. Sice můžete jít domů, kdy chcete, abyste zkontrolovali děti, ale musíte být připraveni i pracovat do dvou hodin do rána, když má být určitý projekt dokončen. Není pravda, že pokud chcete být podnikatelem, musíte být hledačem autonomie nebo nějaký vizionář, faktem je, že řídíte sám sebe.
-ba-
Article source Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Read more articles from Career Journal