Češky častěji mění práci kvůli nízkým mzdám. Častěji také narážejí na překážky v kariérním postupu a více se vyhýbají používání AI

Ženy jsou častěji nuceny měnit práci kvůli nevyhovujícím mzdám a v letošním roce očekávají menší zvyšování mezd. S vyšší frekvencí čelí překážkám v kariérním postupu a řidčeji pociťují, že jsou v organizaci spravedlivě oceněny. Také mají horší přístup k technologiím, což mj. vede k tomu, že méně často využívají při práci umělou inteligenci. Průzkum Randstad Employer Brand Research 2024 odhaluje rozdíly mezi muži a ženami v pracovním prostředí v České republice.

Martin Jánský, Randstad

Průzkum Randstad Employer Brand Research 2024 (zkráceně REBR) společnosti Randstad ukazuje rozdíly mezi muži a ženami na trhu práce. Nejzásadnější odlišnosti se týkají mezd. V druhé polovině minulého roku totiž měnila zaměstnavatele pětina žen, v letošním roce to plánuje dalších 25 % zaměstnankyň. Více jak polovina (52 %) z nich uvádí jako důvod fluktuace příliš nízké ohodnocení vzhledem k rostoucím životním nákladům, přičemž oproti předchozím letům je tento trend rostoucí.

S tím souvisí fakt, že 41 % pracovnic nedostalo od zaměstnavatele žádnou, ani jednorázovou, kompenzaci inflace (oproti 28 % mužů). K tomu více jak třetina (36 %) žen neočekává v následujícím období žádné navýšení, zatímco u mužů je to pouhých 23 %. Jen 42 % žen nadto pociťuje, že jejich firma jim poskytuje za stejnou práci stejné finanční ohodnocení (oproti 48 % mužů).

Ženy v současnosti opouštějí firmy o něco častěji než muži. A výše mzdy je pouze jedním z důvodů, proč se k tomu uchylují. Průzkum REBR poukazuje i na další faktory, které by měli zaměstnavatelé brát v potaz, pokud nechtějí přicházet o talentované a zkušené zaměstnankyně.

Dalším důvodem pro vyšší míru nespokojenosti a fluktuace je to, že ženy ve srovnání s muži vnímají nedostatek příležitostí a větší měrou čelí překážkám v kariérním postupu. Průzkum REBR ukazuje, že pouhá třetina (34 %) žen vnímá, že v jejich organizaci dostávají nejlepší příležitosti pracovníci, kteří si to nejvíce zaslouží (oproti 42 % mužů).

Taktéž méně žen (35 %) než mužů (44 %) pociťuje spravedlivý přístup ze strany vyšších manažerů a jen 34 % žen (oproti 42 % mužů)cítí, že nejlepší příležitosti dostávají ti, kteří si to nejvíce zaslouží. Ženy také méně často vnímají, že jsou jejich jedinečné vlastnosti a dovednosti ve firmě ceněny (42 % žen oproti 48 % mužů).

Pokud jde o využívání umělé inteligence při práci, 56 % žen uvádí, že AI nikdy nepoužily, zatímco u mužů je to 47 %. Pouze 4 % žen využívají AI každý den (o 2 % méně než muži). Tento rozdíl naznačuje, že zaměstnankyně mají horší přístup k technologiím a jsou v jejich používání méně podporovány. Firmy by měly investovat do vzdělávání a své zaměstnankyně v používání moderních technologií podporovat.

O průzkumu REBR

Personální agentura Randstad již od roku 2018 zahrnuje Českou republiku do svého globálního průzkumu Randstad Employer Brand Research, zkráceně REBR. Tento výzkum značky zaměstnavatele je založený na vnímání široké veřejnosti a zahrnuje více než 173.000 respondentů z 32 zemí po celém světě. V České republice se průzkumu v roce 2024 zúčastnilo 4.821 respondentů ve věku od 18 let. Průzkum se zaměřuje na preference zaměstnanců a pomáhá firmám zlepšovat jejich značku zaměstnavatele.