3 důvody, proč se lidé nezlepšují, i když o tom často mluví

Je skvělé, že žijeme v době, v níž má každý přístup k návodům na to, jak na sobě pracovat – ať už mentálně nebo fyzicky. Máme k dispozici obrovské množství knih, podcastů, kurzů, videí a aplikací, které nás mohou vzdělat a posunout. Realizace toho všeho, co jsme si přečetli, už ale bohužel dost pokulhává. Jak je možné, že i když lidé mají návody a funkční tipy, tak se jimi ve skutečnosti neřídí a nezlepšují se?

Lucie Spáčilová, Performia

Známe to všichni. Absolvujeme seminář či konferenci, kde se nám moc líbilo, uděláme si poznámky a druhý den se vrátíme zpět k hromadě práce a do zaběhnutých kolejí. Nápady a poznámky zůstanou ležet v šuplíku. Jak zní tři hlavní důvody toho, proč se my sami nebo naši kolegové či podřízení doopravdy nezlepšují tak, jak by mohli?

Myslí si, že všechno ví

Když někdo absolvuje seminář, má často dojem, že už té dané problematice rozumí. Potíž je ale v tom, že pokud ty znalosti nezavede do praxe, nezačne je doopravdy dělat, je to stejné, jako by tomu vůbec nerozuměl. Tedy jednoduše. Vědět a nedělat to je to stejné jako nevědět.

To je jeden z důvodů, proč se lidé doopravdy nezlepšují. Jaké jsou ty další dva? Co třeba stará dobrá výmluva „nemám na to čas“?



Všechny tři důvody si můžete poslechnout v epizodě podcastu O lidech s názvem „3 hlavní důvody, proč se lidé nezlepšují, i když o tom často mluví“. Podívejte se spolu s autorkou článku Lucií Spáčilovou na zásadní brzdy našeho zlepšování třeba na YouTube, Spotify a Apple Podcasts.