Brutální zabijáci koncentrace a jak se jim vyhnout

Jak náš výkon ovlivňují rušiče, zkoumala Londýnská univerzita. Studie ukázala, že skupina A, která pracovala bez vyrušení, splnila úkoly v průměru o 50 % rychleji a udělala o 50 % méně chyb než skupina B, která byla během práce několikrát vyrušena emaily, které si účastníci museli přečíst a poté se k práci vrátit. To je velké číslo. Představte si, kdyby jste si zařídili hodinu nerušené práce, pak byste v těchto 60 minutách dosáhli až 200 % vaší standardní výkonnosti.

Michaela Houdková, koučka

Ještě vás pobavím – ve studii byla i skupina C. Tu tvořily osoby, které musely před zahájením úkolů kouřit marihuanu. Teď už je to asi napínavější, že? Tihle céčkaři dopadli hůře než skupina A - to bychom asi i tak čekali, ale byli dokonce o kapku lepší než skupina B!! To je síla, že? Takže rušiče mají na rychlost o kvalitu naší produktivity horší vliv než marihuanou omámený mozek. Někomu se teď možná rozzářila očička a má jasno v tom, jak svou práci zrychlit i zefektivnit.

Zbytek by se ale měl pořádně zamyslet nad standardním průběhem své pracovní doby. Komu a čemu dovolí sebrat jeho pozornost, snížit efektivitu i kvalitu práce.

Zvukovým signálů příchozích zpráv, ať už pípnutí emailu či např. vibraci telefonu, se podívali zoubek mimo jiné i vědci z Floridské státní univerzity ve své studii z roku 2015 nebo tým psychologů na Michiganské státní univerzitě. Vědci zjistili, že když se nám rozezní telefon, ať už ve formě hovoru, nebo zprávy, výrazně nás to rozptyluje, a to i když ho ignorujeme. (My ano, ale mozek rozhodně ne.) Výzkumníci zavolali nebo poslali SMS vysokoškolákům uprostřed úkolu, aniž by studenti na příchozí zprávy a hovory měli jakkoliv reagovat. Prostě jen slyšeli vyzvánění a vibraci. A zjistili, že studenti udělali o 25 % více chyb, než když měli telefon zcela vypnutý. Některé studie hovoří až o 50 %!

Teď si vezměte, kolik pípnutí vyprodukují vaše chytré hodiny a jiné přístroje denního použití. Byť vám vědomě ignorované pípnutí, vibrování nebo zvonění přijde jako banalita, jsou to ti nejkrutější zabijáci vaší koncentrace s brutálními dopady na kvalitu vaší práce.

Proč tomu tak je? Jen díky rychlým reakcím jsme v minulosti přežili. Koho mozek nereagoval na šustění trávy, prasknutí větvičky, toho sežral šavlozubý tygr či jiný tenkrát žijící predátor. Mozek to má historicky zakódováno. Proto má tendenci ihned reagovat na veškeré podněty. Mozek dostane zvukový signál a už je ve střehu. Co kdyby! I když cinknutí zprávy ignorujete a pracujete dál – mozek už si tam na pozadí frčí své hororové scénáře – Co když je to šéf, co když se něco děje doma, co když mi volá důležitý klient…

Špatná organizace práce

Multitasking mozek nezvládá. Pokud např. telefonujete a u toho odpovídáte na email, mozek zapíná a vypíná centra spojená s těmito aktivitami. Jednoduše řečeno - chvilku jsou aktivovány oblasti spojené s hovorem, ty se pak rychle utlumí a aktivují se oblasti spojené s emailem. Mozek tedy zapíná a vypíná tyto části a “sprintuje” mezi nimi, což je pro něj energetický extra náročné. Potažmo pro vás. To je důvod, proč se mistři multitaskingu cítí odpoledne úplně vyšťavení.

Pokus o vykonávání několika úkolů najednou vede jednoznačně k nižší efektivitě a vyšší chybovosti. Proto se soustřeďte na jeden úkol a dokončete ho před tím, než začnete další. 

Osobní problémy, stres a nevyspání

Osobní nebo pracovní problémy mohou výrazně ovlivnit schopnost soustředit se na aktuální úkoly. I nedostatek spánku razantně snižuje kognitivní funkce a schopnost koncentrace. A těch, kteří potřebují méně než 6 hodin spánku, jsou dle odborníků na světě 4 %. Na světě. Jak velká je tedy pravděpodobnost, že k nim patříte zrovna vy?

Věnujte čas technikám na zvládání stresu, jako jsou dechová cvičení, meditace nebo mindfulness - bytí v přítomném okamžiku. 

Zajistěte si dostatečný spánek, který je základem pro optimální kognitivní výkon. Pomoci vám mohou potraviny s obsahem melatoninu - hormonu spánku, jako jsou dýňová semínka, pistácie, Goji, višně nebo višňová šťáva aj. Dejte si cca 1 - 2 hod před spaním magnesium pro uvolnění svalstva a navození pocitu únavy. 

Dopřejte si teplou koupel nebo teplou sprchu. Hoďte si na papír vše, co se vám ještě honí v hlavě a mohlo by narušovat usínání. Naprosto zatemněte ložnici, řádně vyvětrejte a spěte při teplotě 16 - 18 stupňů.

Sociální média, chaty a internet

Neustálé kontrolování sociálních sítí, emailů nebo surfování po internetu může významně narušit soustředění. Notifikace na mobilu nebo počítači přerušují pracovní flow a odvádí vaši pozornost. Pokud internet a sociální média nepotřebujete ke své práci, zkrátka je vypněte. Rozhodně nepřijdete o nic zásadního, bez čeho by se nedalo v daný moment žít. 

Mé vzkazy pro vás: 

ELIMINUJTE VŠECHNY RUŠIČE.

OPTIMALIZUJTE SPÁNEK.

ZAŘIĎTE, AŤ VÁM V PRÁCI ALESPOŇ 2X 60 MIN DENNĚ NIC NEPÍPÁ, NEZVONÍ ANI NEVIBRUJE A NIKDO VÁM NELEZE DO KANCELÁŘE. ZÍSKÁTE TÍM AŽ HODINU DENNĚ NAVÍC.

Irena Houdková je koučka, lektorka a konzultantka, obdivovatelka mozku, milovnice dobré kávy a celoživotní šprtka Vzdělává dospělé od r. 2001. Její práce je pro ni nejen posláním, ale i denní školou v oblasti leadershipu a efektivní komunikace. Zájem o fungování lidského mozku ji přivedl k rozhodnutí studovat koučování u Dr. Vladimíra Tuky, jednoho z předních odborníků v oboru neurocoachingu. Získala prestižní certifikaci PCC od Mezinárodní federace koučů (ICF) a vedle Brain-Based coachingu absolvovala kurzy NLP, týmového a transformačního koučování.