Pavel Bartoš, Evropská akademie vzdělávání: Metoda student-centric pomáhá našim studentům dosahovat vynikajících výsledků

Evropská akademie vzdělávání zaujme na první pohled svojí širokou nabídkou studijních programů. Zahraniční MBA a BBA studium vedle profesních kvalifikací například v elektrotechnice není na vzdělávacím trhu zcela obvyklým složením nabízeného portfolia. O tom, proč tomu tak je a jaké studijní metody Evropská akademie vzdělávání využívá, jsme hovořili s jejím ředitelem Mgr. Pavlem Bartošem, LL.M., DBA.

Pavel Bartoš, Evropská akademie vzdělávání SE

Představte prosím Evropskou akademii vzdělávání.

Evropská akademie vzdělávání (dále EAV, poznámka redakce) je škola, která vznikla za účelem vzdělávání dospělých, zejména těch, kteří z nejrůznějších důvodů vzdělávání nedokončili. Cílem školy je kvalifikovat a poskytovat znalosti všem tak, aby v průběhu svého života dosáhli na opravdu zajímavou pracovní pozici.

Jaká je vaše role v rámci EAV a jaké jsou Vaše profesní zkušenosti?

Moje úloha ve škole je dohlížet na její chod, udržování vysoké úrovně vzdělávání, garantovat některé studijní programy a pomáhat individuálně studentům, kteří to potřebují. Mám více jak 20-ti leté zkušenosti jak na akademickém poli, tak v praxi a to zejména v oblasti elektrotechniky, managementu a IT

Kdo je garantem kvality jednotlivých programů EAV?

Garantem jednotlivých studijních programů jsou příslušné akreditační komise, jako například QAHE nebo ministerstva udělující autorizace, což v našem případě představuje MŠMT, MPO, MMR.

Představte prosím lektory a vyučující EAV

Z našeho lektorské týmu bych rád zmínil tyto kolegy:

  • Ing. Václav Fiala, CSc., LL.M. - specialista v elektroinženýrství, vedoucí školního výzkumu, majitel několika patentů
  • Mgr. Lukáš Bergman, LL.M. – specialista na trestní a správní právo s dlouholetou praxí
  • Mgr., Ing. Gabriela Burzová – specialista na insolvenční a občanské právo s dlouholetou praxí
  • Mgr. Tereza Dolanská – specialista s dlouholetou praxí na obchodní právo
  • Ing. Pavel Mikéska – specialista v oblasti financi a daní, s dlouholetou praxí daňového poradce

Při první návštěvě webu a nabídky EAV uživatele zaujme široký záběr témat vzdělávacích programů. Proč tomu tak je? Jaká je geneze tohoto portfolia?

Jsme jedinou školou, která nabízí průřez vzdělání od možnosti získání výučního listu, přes maturitu až po vysokoškolské profesní vzdělání. Touto možnost hodnotilo pozitivně i Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Na jakou cílovou skupinu se zaměřujete?

Zaměřujeme se na všechny studenty od 18ti let, kteří si chtějí dokončit nebo zvýšit vzdělání a získat lepší pozici na pracovním trhu. V případě firemních programů máme připraveno mnoho kvalifikací v oblasti elektrotechniky.

Co pro EAV znamenají a přinášejí moderní technologie? Pracujete s nimi a v jakém rozsahu či konkrétním využití?

EAV je průkopníkem na poli online vzdělávání a využívá nejmodernější technologie jako jsou interaktivní výuka, online přednášky a umělou inteligenci.

Jsou vaše programy online či offline?

Všechny programy jsou koncipovány pro online výuku, takže student může zvládnout vše sám, klidně z pohodlí domova. Nicméně po předchozí domluvě je možné kdykoliv do školy přijít na cvičení, praxe či konzultace, zvláště v technických oborech.

Jakou roli hrají ve vašem portfoliu MBA / BBA programy? Není jejich doba již za zenitem a význam MBA titulu již není takový jako býval, řekněme, na přelomu tisíciletí?

Je pravda, že doba kdy MBA bylo novinkou je již za námi, nicméně tento typ studia je určen především pro ty, kteří se chtějí posunout dál ve své profesní dráze, ale nemají dostatek času docházet do školy. V tomto smyslu jsme skutečnou pomocí díky metodě student-centric.

Můžete prosím říci více ke zmíněné metodě student-centric?

Student-centric znamená, že student je přímo v centru procesu vzdělávání. Tento přístup bere v úvahu individuální potřeby každého studenta a snaží se mu poskytnout to nejlepší vzdělání, které je možné a to způsobem, který mu absolutně vyhovuje.

Získají studenti těchto programů certifikát o studiu a pokud ano, tak jaký? Jak jim pomůže v jejich profesním životě?

Ano, získávají diplom o profesním manažerském studiu, včetně diploma supplement a mohou používat vysokoškolský titul, který získali.

Průzkumy ukázaly, že 42% absolventů MBA si polepšila v kariéře minimálně o jeden karierní stupeň a většina si platově polepšila o 15 % již rok po ukončení studia.

Co vašim studentům a návštěvníkům programů nabízíte oproti konkurenci resp. proč by se měli rozhodnout pro studium u Vás?

Rozvíjíme výukovou metodu student-centric, která se zaměřuje na individuální potřeby studenta a jejím výsledkem je vysoký poměr úspěšných absolventů.

Dále nabízíme možnost studia od získání výučního listu po vysokoškolské manažerské profesní studium, takže každý student i jen se základní školou, pokud je ambiciózní, může u nás získat profesní vysokoškolský titul a může mu to úplně změnit život v kariéře.

Ve vaší nabídce figurují také rekvalifikace / profesní kvalifikace. O jaké se jedná obory a jak jsou aktuálně dotovány ze strany státu / jak se stát podílí na plnění účasti v těchto programech?

Jedná se o elektrotechnické obory, dále logistik, realitní makléř a lektor. Tyto programy nejsou hrazeny ani dotovány státem, jen ve výjimečných případech uchazečům z úřadu práce.

Lze některé rekvalifikační programy absolvovat i online?

Tyto programy lze studovat online, ale závěrečné zkoušky je nutné absolvovat před zkušební komisí, jelikož se jedná o státní zkoušky.

Jste schopni pomoci uchazečům s kvalifikaci i s potřebnou administrativou?

Ano od toho jsme tady, uchazeč/student v podstatě jen vyplňuje přihlášku …. a pak už se musí jen učit.