Zájem zaměstnavatelů o "ajťáky" stále roste

Dlouhodobý nedostatek zaměstnanců v oblasti informačních technologií je patrný ve většině firem už několik let. Zatímco IT se vyvíjí vysokou rychlostí, noví schopní zaměstnanci přibývají daleko pomaleji. Firma, která takového zaměstnance najde, jej také ráda odmění nadstandardním platem i zaměstnaneckými benefity.

Pavel Bartoš, Evropská akademie vzdělávání SE

Naše škola nabízí profesní kvalifikace v oblasti IT v jednom kombinovaném kurzu "IT specialista". Tento kurz zahrnuje tři profesní kvalifikace: Správce operačních systémů pro malé a střední organizace, Programátor a Správce databází. Jedná se o univerzální kombinaci znalostí a dovedností, které by měl zvládat každý dobrý "ajťák" a na které by měl dále navazovat dalšími kurzy nebo vlastním samostudiem.

Celý kurz je u nás ukončen státní závěrečnou zkouškou s kódovým označením oborů podle Národní soustavy kvalifikací. Nicméně ukončením tohoto kurzu Vaše IT cesta teprve začíná - při výkonu práce v oblasti IT se předpokládá neustálé učení, je potřeba držet krok s tempem, kterým se tento obor řítí stále dopředu.

V rámci studia tohoto kurzu dokážeme studentům nabídnout stáže ve spolupracujících firmách, které na poli IT působí již řadu let, mají zkušenosti a vize, ale zaměstnanci jim často chybí. V rozhovoru s majitelem společnosti Itego a.s., psnem Tomášem Trachtou jasně vidíme, že vůle přijímat studenty ke spolupráci zde existuje a ze strany školy ji můžeme velmi doporučit.

V praxi se studenti naučí mnoho dalších cenných dovedností, objeví a pochopí souvislosti. Pokud se studentovi bude ve firmě líbit a spokojenost bude oboustranná, je samozřejmě možné (a žádoucí) stáž povýšit na zaměstnanecký poměr. Kromě společnosti Itego a.s. spolupracuje naše škola i s dalšími společnostmi, které mohou poskytnout stáže našim studentům.

Důležitost praxe je u Evropské akademie patrná napříč celou vzdělávací nabídkou a portfolio spolupracujících firem se díky tomu stále rozšiřuje.