Saskia Wasfy Litvinová: Pohled druhé generace na nástupnictví v rodinném podniku

Saskia Wasfy Litvinová působí jako vedoucí digitálního marketingu ve společnosti ASIANA a zároveň je dcerou zakladatelů této firmy. V podcastu s obchodním ředitelem IVITERA Michalem Kankrlíkem sdílí svůj pohled na fungování rodinného podniku a na téma nástupnictví. Její dlouhodobá angažovanost ve firmě od dětství přináší zajímavé reflexe o propojení rodinných vztahů s profesními výzvami.

Saskia Wasfy Litvinová a Michal Kankrlík

Přehrát podcast

Jaké pocity ve vás vyvolává, když vás někdo označuje jako druhou generaci a zmiňuje téma nástupnictví? Nemáte z těchto pojmů obavy?

V první řadě bych chtěla poděkovat za pozvání. Velmi si toho vážím. Toto je vlastně první podcast, který takto nahrávám. Řekla bych, že když slyším někoho mluvit o nástupnictví, mám spíše trému. Vytváří to určitý tlak jak na mě, tak i na mého bratra, který se v naší firmě věnuje technologiím.

Jak jste se začlenila do firmy, kde máte na starost digitální marketing? Můžete se podělit o své zkušenosti pro naše mladší posluchače? Byla jste zapojena už od dětství, například formou brigád, nebo jakým způsobem probíhalo vaše postupné začleňování do firmy až do současné pozice?

Přesně, jak říkáte. Do chodu firmy jsem se zapojila už v dětství. Pamatuji si, že jsem lepila obálky, protože tehdy se letenky tiskly a vkládaly do papírových obálek, které bylo potřeba složit. Jako malá jsem je skládala. Také jsem často rozdávala letáky při různých akcích. Na plný úvazek jsem nastoupila do firmy v roce 2020, týden před začátkem lockdownu. Všechno, co jsem se za téměř 25 let o firmě naučila, se během covidu změnilo.

Celý chod firmy a směr byznysu se proměnil. Učili jsme se refundovat letenky a řešit stížnosti na zrušené lety, což nebyl jednoduchý začátek a nebylo to úplně podle mých představ. Musím ale říct, že teď, po několika letech, jsem vděčná za své začátky i za to, kam firma směřuje.

Možná někteří posluchači ASIANU neznají, můžete ji v krátkosti představit?

ASIANA je cestovní agentura. Máme portál Letuška.cz, což je náš primární produkt. Zároveň provozujeme Study.cz, který se zaměřuje na studijní pobyty v zahraničí. Dále máme ASIANA Mice specializující se na organizaci eventů a konferencí. Kromě toho také zařizujeme víza a v podstatě vše, co se týká cestování.

Saskia Wasfy Litvinová

Jaké to je, čistě subjektivně, žít od dětství s představou, že jednou možná převezmete firmu? Nedokážu si to představit, protože jsem v této situaci nikdy nebyl. Někomu to může přijít naprosto samozřejmé, že vyrůstá v rodině a postupně převezme práci, kterou dělají rodiče. Pro někoho to však může být zcela neobvyklé a může si říkat, že nechce pokračovat v rodinné tradici, ale raději by dělal něco úplně jiného. Vnímal by to možná jako povinnost.

Když jsem byla v pubertě, ani jsem neplánovala zapojit se do tohoto oboru. Vždycky jsem si říkala, že chci dělat něco vlastního. Bavila mě móda a chtěla jsem se vydat tímto směrem. Nakonec jsem si ale řekla, že teď nemám nic lepšího na práci, a rozhodla jsem se to zkusit. A tu práci jsem si opravdu oblíbila.

Jaký je vztah s rodiči, kteří jsou zároveň vašimi nadřízenými? Do jisté míry musíte přijmout roli podřízeného, což je ve firmě nezbytné, ale zároveň jste součástí rodiny. Nedochází občas ke konfrontacím nebo konfliktům? Jak se tyto situace řeší?

V naší rodinné firmě se většinou snažíme řešit všechny záležitosti přímo na pracovišti a osobní věci ponecháváme na doma. Díky tomu se obvykle vyhýbáme větším konfliktům. Společně s maminkou a bratrem vytváříme dobrý tým. Táta je již v důchodu, a tak se do chodu firmy příliš nezapojuje. Věřím, že naše spolupráce funguje skvěle.

Stalo se někdy, že rodiče přišli a sdělili vám: „Předpokládáme, že jednou převezmete firmu"? Nebo spíše tyto věci postupují automaticky a společně se snažíte zjistit, jestli by to tak mohlo fungovat a pokračovat?

Myslím, že to jde tak nějak samo. Můj bratr, který je starší, se zapojil do firmy před skoro 20 lety. V roce 2001 přišel s nápadem na online portál Letuška.cz. Takže si myslím, že rodiče předpokládali, že on bude první, kdo se zapojí do firmy a převezme ji.

Co vás nejvíce baví na vaší práci?

Myslím, že díky své práci v marketingu se stále učím a sleduji nové trendy, což mě skutečně baví. Nicméně moje největší vášeň spočívá v komunikaci s lidmi a vytváření pozitivního prostředí pro naše kolegy. To je podle mě to nejzajímavější na práci v této firmě.

Měli bychom se možná trochu zaměřit na firemní kulturu. Je to právě firemní kultura, která formuje atmosféru a vztahy na pracovišti, a dokonce i vztahy se zákazníky. Jaká je firemní kultura u vás a jak ji vnímáte?

Myslím si, že rodiče vždy kladli velký důraz na to, že i když jsme rodinná firma, rodina se netýká pouze nás, Litvínových. Snažíme se všechny naše kolegy vnímat jako jednu velkou rodinu. A to je podle mě ta hlavní kultura, kterou ve firmě sdílíme.

Podíváme se do budoucnosti. Co byste chtěla dělat v horizontu třeba dvou až pěti let?

To zatím ještě nevím. Časem uvidím, kam mě to za dalších pět let zavede.

Otázka nástupnictví je důležitým tématem, nejenom v Česku, ale i globálně. V poslední době se řeší, jaké bude nástupnictví ve firmách založených v devadesátých letech, kdy původní zakladatelé přecházejí na odpočinek. Toto téma je zajímavé i pro konzultanty, kteří poskytují rady v tomto procesu. Zvažovali jste někdy možnost pracovat ve firmě s bratrem, aniž byste ji vedli? Například byste se soustředili na oblast, která vás zajímá, zatímco rodiče by uvažovali o prodeji firmy třetí straně? Toto je složitá otázka, ale je důležitá pro mnoho rodinných firem.

Určitě máme v plánu firmu vést my, naše rodina, ale samozřejmě nedokážeme předvídat, co se stane. Takže možnost prodeje tam vždy je, byla a bude, ale že bychom nad tím konkrétně uvažovali, to zatím ne.

Která služba z portfolia vaší firmy je vám nejbližší?

Pro mě osobně je Letuška.cz ten nejbližší brand, věnujeme jí i největší pozornost ve všech našich marketingových aktivitách.

Ve kterých oblastech digitálního marketingu vidíte momentálně největší potenciál?

Myslím si, že sociální sítě jsou stále velmi aktuální téma. V dnešní době je to hodně důležitý nástroj marketingu.

Kromě Letušky nabízíte i firemní služby, to znamená byznys travel a eventy. Jsou tyto oblasti vaší aktivní účasti, nebo spadají do kompetence jiných členů týmu, kteří se jimi zabývají?

Nejsem úplně aktivní v této oblasti, ale občas se účastním některých akcí, které organizujeme, zejména v oblasti marketingu.

Když se podíváme z jiného úhlu, ve firmě máte mnoho zaměstnanců, kteří jsou s vámi už léta, někteří i desetiletí. Jak si s bratrem myslíte, že vás zaměstnanci vnímají? Je to citlivá otázka a zajímalo by mě, jestli cítíte nějaké výhody, či nevýhody spojené s tím, že jste součástí rodinného podniku a že vaši rodiče jsou manažery a nadřízenými vašich kolegů, nebo se to na fungování ve firmě vůbec neprojevuje?

Mnoho zaměstnanců s námi strávilo více než 15 let, někteří dokonce 20 nebo i 30 let, takže jsem vlastně vyrůstala vedle nich nebo s nimi. Na začátku byli pro mě spíše jako teta či strejda, a teprve v dospělosti se stali mými kolegy. Vidím to jako pozitivní, že máme vztah a že jsme si blízcí, že jsme přátelé, ale zároveň jsme také spolupracovníci.

Kdybyste měla poradit svým vrstevníkům, kteří jsou v podobné situaci a možná mají trochu potíže říct, že pro rodiče pracovat nebudou, co byste jim doporučila?

Rozhodně bych doporučila, ať to zkusí a uvidí, co taková zkušenost v rodinné firmě přinese. Zkouška toho prostředí určitě není ztrátou, naopak může přinést cenné zkušenosti. Pokud se jim nebude líbit pracovat v rodinném prostředí, tak vždy existuje možnost hledat něco jiného. Ale myslím si, že za zkoušku to stojí.

Zmínila jste, že nejoblíbenější část firmy nebo produktová část firmy je Letuška.cz, jak vidíte vývoj v oblasti prodeje letenek obecně?

Myslím si, že po covidu lidé začínají opět více cestovat. Covid výrazně omezil cestování a zpomalil ho, ale nyní se pomalu vracíme na úroveň, kterou jsme měli před nástupem pandemie. Očekávám, že zájem o cestování bude nadále stoupat.

Na co se těšíte, když jdete do práce, co vás motivuje?

Zcela upřímně, vždy se těším, že uvidím maminku, jsem opravdu ráda, že jí mohu vídat každý den. Je pro mě důležité, že máme možnost si spolu každý den alespoň na chvilku popovídat, ať už je to jen pár slov. Necítím se, jako bychom se viděly jen jednou týdně na rodinném obědě a to mě těší a jsem za to vděčná.