Soňa Bezányi, HR Manager v Savills: Emiráty a karibské ostrovy přitahují pracovní „nomády“, první je Dubaj

Podle našeho žebříčku Savills Executive Nomad Index si Dubaj již druhý rok za sebou udržuje pozici nejžádanějšího místa pro pracovní „nomády“. Hlavní město Spojených arabských emirátů, Abú Dhabí, letos postoupilo ze čtvrtého na druhé místo, čímž Spojené arabské emiráty obsadily první dvě pozice v tomto indexu. Dubaj a Abú Dhabí jsou pro výkonné nomády mimořádně atraktivní, protože nabízejí vše, co potřebujete k úspěchu jak v osobním, tak v profesním životě, od moderní infrastruktury po vysokou životní úroveň.

Soňa Bezányi, Savills

Tento Index hodnotí TOP 25 destinací pro pracovníky na dálku tzv. nomády. Všechny tyto destinace buď nabízejí vízový program pro digitální nomády, nebo jeho ekvivalent, který umožňuje v daném státě nomádům pracovat. USA a evropské země jsou již součástí velkého ekonomického bloku, který umožňuje volný pohyb osob za účelem bydlení nebo práce. Všechny tyto destinace se vyznačují příznivým celoročním klimatem, vysokou životní úrovní a mají špičkové nájemní bydlení.

Díky vládnímu programu Digitální nomád, se zájemcům z vybraných států mimo EU, otevřela také Česká republika. Program míří na skupinu vysoce kvalifikovaných a špičkových pracovníků z oblasti IT – tzv. digitálních nomádů. Vyřízení žádosti o pobytové oprávnění bude zajištěno do 45 dnů od jejího podání IT specialistům z Austrálie, Japonska, Kanady, Korejské republiky, Nového Zélandu, Spojeného království Velké Británie a Severního Irska, USA nebo Tchaj-wanu.

V TOP 25 se také objevilo šest karibských ostrovních zemí a nově také sicilské Palermo (22. místo) a Kapské Město (17. místo). Hlavní město Sicílie má bohaté dědictví a dlouhou historii. Je to nejdostupnější trh s prémiovými nájmy v Itálii, přičemž ceny nájmů mohou být až o 70 % nižší než například ve Florencii. Dalšími nováčky v indexu pro rok 2024 jsou karibský ostrov Grenada (11. místo), Bali (12. místo) a kostarická metropole San José, první středoamerická destinace zahrnutá do Savills Indexu, která obsadila 13. místo.

Savills Executive Nomad Index

O společnosti Savills:

Savills CZ s. r. o. je součástí globální společnosti Savills plc poskytující poradenské služby v oblasti komerčních nemovitostí zalistovaná na akciové burze London Stock Exchange. Týmy Savills působí ve více než 700 vlastních i partnerských kancelářích. Společnost zaměstnává přes 40 000 profesionálů ve více než 70 státech na území Severní i Jižní Ameriky, Evropy, Asie a Pacifiku, Afriky i Blízkého východu, kde nabízí široké spektrum specializovaných poradenských služeb a služeb v oblasti managementu a investic klientům z celého světa.

V České republice je společnost Savills aktivní od roku 2017. Přes 65 expertů její pražské kanceláře klientům nabízí odborné služby od investičního poradenství, oceňování, agendy pronájmů a správy nemovitostí přes konzultace v oblasti výstavby a plánování projektů až po průzkum trhu v sedmi hlavních sektorech: průmysl a logistika, kanceláře, maloobchod, volný čas, hotely, rezidenční bydlení a ubytování pro studenty.