Usnadněte si mzdovou agendu. Pomůže vám účetní program

Rychlá, efektivní a bez zbytečného přepisování z jednoho programu do druhého. Přesně taková je mzdová agenda, když ji vedete pomocí účetního softwaru. Podívejte se, jaké má výhody a kdy se vám toto řešení vyplatí.

Řada firem předpokládá, že pro zpracování mezd potřebuje specializovaný mzdový systém. Ve skutečnosti si často vystačí s účetním programem, který obsahuje mzdový modul.

Veškeré potřebné úkony totiž zvládnou právě v něm. A často dokonce efektivněji než ve mzdovém systému.

Podklady pro zaměstnance i úřady

Využití účetního systému se mzdovým modulem má jednu obrovskou výhodu – veškeré údaje stačí zadat jen jednou. Nemusíte je tedy zapisovat zvlášť do účetnictví a poté ještě jednou do mzdového programu.

Účetní software si přitom se zpracováním mezd snadno poradí. Stačí do něj zadat:

  • počet odpracovaných hodin,
  • počet hodin na dovolené či nemocenské
  • a výši prémií a odměn.

Zbylé údaje program doplní automaticky. A mzdy navíc rovnou zaúčtuje.

Zároveň připraví potřebné tiskové sestavy, které rozešlete zaměstnancům nebo úřadům. Ať už je to výplatní lístek, který navíc můžete zabezpečit PIN kódem, nebo dokumenty pro pojišťovnu či správu sociálního zabezpečení. 

Poradí si i s exekucemi

V účetním programu se mzdovým modulem kromě už zmíněného výplatního lístku připravíte také:

  • potvrzení o zdanitelných příjmech
  • nebo například zápočtové listy.

Chytrý účetní program navíc umí pracovat i s exekucemi. Pokud tedy máte ve firmě zaměstnance, kterých se týkají, software vám usnadní výpočet srážek ze mzdy.

Poradí si přitom i se situací, kdy na sebe zaměstnanec sám podá insolvenční návrh, a vy musíte jeho mzdu deponovat. Z neuhrazených závazkových dokladů vám pomůže vyčíst výši deponované mzdy.

Za zmínku stojí i fakt, že kvalitní účetní software umí pracovat s uživatelskými právy. A to je u personální a mzdové agendy velmi důležité. Díky tomu mzdy a další údaje zaměstnanců uvidí jen lidé, kteří to opravdu potřebují.

Vyplatí se vám účetní nebo mzdový program?

Možná vás napadá, že podobné funkce nabízejí také mzdové programy. A máte pravdu. Dokonce umožňují ještě pokročilejší práci se mzdovou agendou. Má to ale jeden háček – za takový software dáte desítky tisíc korun.

Navíc se může stát, že budete platit i za řadu funkcí, které nevyužijete. Zvlášť v případě menších firem.

Kromě toho potřebujete vyřešit propojení účetního a mzdového programu. Pokud tedy nechcete údaje přepisovat ručně.

Z těchto důvodů jsou mzdové systémy vhodné spíše pro velké firmy se stovkami zaměstnanců.

U společností s desítkami pracovníků si se mzdovou agendou poradí účetní software. Nabídne totiž všechny potřebné funkce.

Je to tím, že mzdový modul je vlastně jednoduchý program na mzdy integrovaný přímo do účetnictví.

Získáte tak v podstatě dva programy v jednom. Díky tomu ušetříte peníze i čas svých účetních. A jejich práce bude mnohem efektivnější.

 

 

Grafika: https://unsplash.com/photos/a-woman-sitting-at-a-desk-using-a-laptop-computer-1ZrHX1Kj594