Analýza: Vývoj pracovních nabídek a životopisů za 1. pololetí

Volných míst a s nimi opatrného optimismu na trhu práce přibývá, což dokládá i meziroční nárůst o 15 % zveřejněných pracovních nabídek za první půlrok na pracovním portálu Profesia.cz.

„Naše statistika koresponduje s údaji Úřadu práce, podle nichž od ledna, kdy bylo 36,4 tisíce volných míst a bez práce rekordních 629 274 lidí, přibývá volných míst až na květnovou hodnotu 48 tisíc volných míst, které byly naposledy k dispozici v květnu 2009,“ konstatuje Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Hledají se technici, strojaři a technologové, klesá zájem o informatiky

Zlepšující se kondici českých firem dokládá masivní meziroční nárůst pracovních nabídek ve výrobě (+ 80 %), automobilovém průmyslu (+ 79 %), elektrotechnice a energetice (+ 43 %) i strojírenství (+ 38 %). V rámci konkrétních inzerovaných pozic raketově narostl zájem o procesní inženýry (+ 47 %), technology ( + 23 %) a konstruktéry (+ 13 %).

„Je však známou skutečností, že firmám dlouhodobě chybějí kvalifikovaní absolventi středních a vysokých technických a strojírenských škol, stejně jako techničtí zaměstnanci s praxí, proto je velkou výzvou, aby se poptávka zaměstnavatelů v těchto oborech potkala s nabídkou uchazečů,“ podotýká Kateřina Jaroňová.

Zájem roste také o ekonomy, účetní a finanční specialisty či bankovní odborníky. Nejvíc meziročně stoupl zájem firem o administrativní pracovníky a referenty (+ 29 %), následovaný finančními poradci (+ 13 %) a klientskými specialisty (+ 7 %).

Nejvíce volných míst je stále v obchodě

Soudě podle nejvyššího počtu inzerovaných volných míst největší šanci získat práci mají lidé, kteří se chtějí uplatnit v obchodním sektoru (22 % inzerovaných nabídek) a to především odborní prodejci, byť v meziročním srovnání celkový počet nabídek v obchodu klesl o 14 %. K nejvýraznějšímu úbytku volných míst došlo u pozice obchodní zástupce ( - 35 %), byť stále patří mezi zaměstnavateli nejčastěji vyhledávanou pozici. Podobně strmý propad zaznamenali i obchodní manažeři ( - 34 %).

Analýza meziročních nabídek na portálu Profesia.cz upozornila na zajímavý posun, jímž je pokles zájmu o informatiky, dosud firmami hýčkané a vyhledávané i navzdory krizi. Počet nabídek na pozice programátorů se meziročně snížil o víc jak třetinu (- 35 %).

 

Nejčastěji inzerované pracovní nabídky podle oborů v prvním pololetí 2014/2013

Obor

Podíl nabídek 2014

Meziroční srovnání nabídek práce

Obchod

22%

-14%

Management

16%

-8%

Strojírenství

15%

38%

Ekonomika, finance, účetnictví

14%

15%

Informační technologie

13%

-18%

Výroba

12%

80%

Administrativa

10%

1%

Automobilový průmysl

9%

79%

Elektrotechnika a energetika

9%

43%

Bankovnictví

9%

13%

Zdroj: www.profesia.cz

 

Administrativa, cestovní ruch a obchod vedou v životopisech

Jak vypadá situace na druhé straně pomyslné barikády? Protínají se požadavky firem s obory, které uvádějí v životopisech uchazeči o práci?

Uchazeči mají možnost uvést v životopisech až 10 pozic, často najdeme jistou pojistku v podobě administrativy kromě hlavního oboru. Z 22 000 nově vytvořených životopisů se tak nejčastěji uvádí následující obory: administrativa ( 75 %), za níž následuje cestovní ruch, gastronomie a hotelnictví (56 %), obchod ( 49 %) a doprava, spedice a logistika ( 46 %). Zájem je o výrobu ( 32 %), ekonomiku a finance ( 21 %), automobilový průmysl (18 %) nebo management ( 16 %).