Platy vrcholových manažerů v největších světových společnostech činí v průměru 1,4 milionu eur

Zvýšení mezd na výkonných pozicích o 3,5 %

Průměrná základní odměna špičkového manažera ve velké globální korporaci činí 1,4 milionů eur s průměrným růstem o 3,5 % ve srovnání s předchozím rokem. Tato odměna zahrnuje základní plat ve výši 681 000 eur a krátkodobý bonus ve výši 719 000 eur hrubého za rok. V průměru se základní plat zvýšil o 3,1% a krátkodobé bonusy o 4,2 %.

Toto jsou hlavní závěry globálního průzkumu, který provedla Executive Search firma Pedersen & Partners mezi více než 1700 vedoucími pracovníky ve 330 společnostech v 17 zemích. Průzkum se týká vrcholových manažerů v největších světových společnostech s průměrným počtem zaměstnanců o 133 000, průměrným obratem ve výši 42 miliard eur a průměrnými zisky společnosti ve výši 4,1 miliardy eur.

Tabulka 1: Platy vrcholových manažerů

Platy rostou pomaleji

Platy vrcholových manažerů rostou ve srovnání s předchozími roky pomaleji," říká autor studie Conrad Pramboeck, vedoucí oddělení Compensation Consulting ve společnosti Pedersen & Partners. „Zatímco základní plat za posledních 5 let vzrostl průměrně o 4-6 %, tento růst nyní poklesl na pouhá 3 %. Navíc, za posledních 5 let celková odměna včetně krátkodobých bonusů vzrostla v průměru o téměř 7 %, ale nyní roste tempem jen 3,5 %," říká Pramboeck.

Ve většině západoevropských zemích a ve Spojených státech stoupá průměrný plat zaměstnanců v průměru mezi 3 až 4 %. Z tohoto důvodu i v největších světových firmách roste plat top manažerů stejným tempem jako u jejich podřízeních manažerů a zaměstnanců.

Tabulka 2: Platový růst

Rozsah odpovědnosti je důležitý

Velikost společnosti je nejdůležitějším faktorem při stanovování úrovně výše odměny vrcholového vedení. Obecně platí, že čím větší společnost, tím vyšší odměny pro vedoucí pracovníky, což odráží vyšší míru jejich odpovědnosti. „Zjednodušeně řečeno: plat špičkového manažera se zvýší v průměru o 600 000 eur s každými 50 000 zaměstnanci," říká Pramboeck.

Tabulka 3: Odměna top manažerů podle velikosti společnosti

Výkonnost společnosti určuje bonusy vedoucích pracovníků

Druhým rozhodujícím faktorem pro odměny vrcholového vedení je výkonnost podniku. Většina top manažerů je hodnocena na základě zisku společnosti. I když většina top společností byla v loňském roce velmi zisková, musí vedoucí pracovníci splnit stále rostoucí firemní cíle, aby bonus získali. Proto i ve vysoce ziskových firmách dostávají manažeři nižší bonus, pokud EBIT ve srovnání s předchozím rokem poklesl.

Tabulka 4: Bonusy & zisky společnosti

Mezinárodní srovnání

V České republice žádná společnost ani zdaleka nedosahuje velikosti 100 000 zaměstnanců. Ve skutečnosti, největší české firmy mají pouze do 40 000 zaměstnanců. Proto jsou nejvyšší platy vrcholových manažerů v České republice v průměru výrazně nižší. Nicméně presto existuje v České republice řada podnikatelů a manažerů, kteří řídí své společnosti nebo portfolio společností s platovým ohodnocením blížícím se průměru špičkového manažera ve velké globální společnosti," říká Petra Grabmayer, partnerka a Country Manager České republiky z Pedersen & Partners.

Pokud jde o základní plat a prémie, západoevropské a americké společnosti nabízejí svým vrcholovým manažerům podobné platové podmínky. Celková odměna (včetně krátkodobých bonusů) činí v průměru mezi 1,4 a 1,5 milionu eur. Největší rozdíly ve struktuře odměňování vidíme u dlouhodobých pobídek, které jsou většinou ve formě akciových opcí. Americké společnosti nabízí svým vrcholovým manažerům opční práva v průměrné hodnotě 447 000 eur, zatímco evropští vrcholoví manažeři získali opční práva pouze v průměrné hodnotě 107 000 eur.

Tabulka 5: Struktura odměňování

Tabulka 5.1: Průměrná kompenzace CEO

Z globálního hlediska je odměňování vedoucích pracovníků nejvyšší ve Spojených státech a Západní Evropě. „Top firmy na rozvíjejících se trzích, jako je Čína, Indie nebo Jižní Afrika, nadále poskytují odměny výrazně pod úrovní západních zemí. Nicméně jejich platy se zvyšují mnohem vyšším tempem než v západní Evropě a ve Spojených státech," říká Conrad Pramboeck.

Odměna top manažerů se v současné době zvyšuje průměrně o 4-5 % v západních zemích a mezi 7 a 10 % na rozvíjejících se trzích.