Zatímco 13% lidí chodí na oběd v České republice do restaurací, na Slovensku se jedná jen o 5%. Nový trend donáškových služeb se v anketě výrazně neprojevil, konkrétně se tak stravuje 4% Čechů a jen 1% Slováků. Překvapivým zjištěním bylo, že každý pátý Čech pravidelně neobědvá, na Slovensku dbají o svou životosprávu mnohem více, pravidelně nejí jen 2%.
„V době, kdy je potřeba podávat stále vyšší výkon a zároveň zaměstnanci i celé společnosti často pracují v nejistotě, se lidé snaží šetřit na obědech čas i finance. Za vysokými čísly nosení si obědů z domova stojí několik důvodů, ten hlavní lze spatřovat ve vysokých úsporách v rozpočtech domácností. Často si také zaměstnanci nestíhají zajít na oběd, a proto je pro ně domácí strava výhodná. V neposlední řadě čísla zvedají i nevyhovující stravovací zařízení v blízkosti pracoviště.“ řekla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.
Společnosti volí hlavně stravenky
Z ankety mezi zaměstnavateli na Profesia.cz vyplynulo, že 53% zaměstnavatelů poskytuje zaměstnancům stravenky. Každý desátý nabízí stravování v závodní jídelně. Dvě pětiny zaměstnavatelů přiznalo, že žádný benefit vzhledem ke stravování neposkytují.
Graf: Kde běžně obědváte srovnání České a Slovenské republiky
Zdroj: www.profesia.cz