Polovina lidí si připravuje obědy doma

Podle ankety na pracovním portálu Profesia.cz se lidé snaží na jídle, co nejvíce ušetřit. Až polovina Čechů si nosí obědy z domova, na Slovensku si do práce uvaří oběd 9 lidí z 10. Na druhém místě se umístilo stravování v závodní jídelně, v České republice se tak stravuje každý pátý, na Slovensku však každý dvacátý.

Zatímco 13% lidí chodí na oběd v České republice do restaurací, na Slovensku se jedná jen o 5%. Nový trend donáškových služeb se v anketě výrazně neprojevil, konkrétně se tak stravuje 4% Čechů a jen 1% Slováků. Překvapivým zjištěním bylo, že každý pátý Čech pravidelně neobědvá, na Slovensku dbají o svou životosprávu mnohem více, pravidelně nejí jen 2%.

„V době, kdy je potřeba podávat stále vyšší výkon a zároveň zaměstnanci i celé společnosti často pracují v nejistotě, se lidé snaží šetřit na obědech čas i finance. Za vysokými čísly nosení si obědů z domova stojí několik důvodů, ten hlavní lze spatřovat ve vysokých úsporách v rozpočtech domácností. Často si také zaměstnanci nestíhají zajít na oběd, a proto je pro ně domácí strava výhodná. V neposlední řadě čísla zvedají i nevyhovující stravovací zařízení v blízkosti pracoviště.“ řekla Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Společnosti volí hlavně stravenky

Z ankety mezi zaměstnavateli na Profesia.cz vyplynulo, že 53% zaměstnavatelů poskytuje zaměstnancům stravenky. Každý desátý nabízí stravování v závodní jídelně. Dvě pětiny zaměstnavatelů přiznalo, že žádný benefit vzhledem ke stravování neposkytují.

Graf: Kde běžně obědváte srovnání České a Slovenské republiky

no-image

Zdroj: www.profesia.cz