Vánoční dárky pro zaměstnance - neúčelná formalita nebo motivační nástroj?

Vánoce jsou období pro zažehnutí ohně pohostinnosti v pokoji a dokonalý plamen dobročinnosti v srdci.“ Washington Irving

S přicházejícími vánočními svátky personalisté a HR pracovníci mnoha firem řeší každoroční problém: jaké dárky dáme našim kolegům a partnerům? Co by ocenili? Co je jiné než loni? Co je jiné než u všech ostatních? Jaký dárek není jen formalitou, ale má nějaký význam?

Jsem přesvědčená, že neziskové organizace mají na všechny tyto otázky velmi dobré odpovědi. Na vlně trendu dárkových certifikátů a v době, kdy mnoho lidí neví, co chce, protože má vše, co potřebuje, jde problém vánočních dárků pro kolegy a partnery vyřešit velmi elegantně. A virtuálně.

Ze zkušenosti vím, že dárkově zabalené mýdlo není to, co posílí můj vztah k firmě, ve které pracuji. Nevyjadřuje to ani to, jak si firma váží mě. Jsou to tedy neúčelně vynaložené peníze na formalitu, která bude zapomenuta dřív, než si mýdlem umyji ruce.

Když ale zaměstnanec společně s firmou koupí opuštěným dětem na Ukrajině hračky nebo oblečení pro děti v uprchlických táborech, zcela jistě tím probudí emoce, které jsou pro vytváření vztahu nezbytné. Firma tím jasně demonstruje své hodnoty, které nezůstávají jen směrnicí v jednom šanonu, ale které jsou opravdu žité. Vytváří tím skrz pozitivní emoce hlubší pouto, protože zaměstnanci firmy vidí, že se firma chová zodpovědně ke společnosti a je pravděpodobné, že se tak bude chovat i k nim.

Způsob je jednoduchý a může být individuálně přizpůsoben potřebám firmy. My nabízíme vytvoření velmi jednoduchého e-shopu, kde si zaměstnanci vyberou mezi několika dárkovými certifikáty, které představují skutečné dárky. Dárkový certifikát si každý může vytisknout a dopsat si do něj své jméno. Firma pak dárky podle hodnoty převede na peníze, které nám předá, abychom dárky mohli skutečně pořídit. My pak firmě předáme fotografie a příběhy lidí, kteří byli díky ní obdarováni, a tím posílíme a prodloužíme pozitivní efekt vánočního dárku.

Vánoční dárky mohou způsobit opravdovou změnu, jen je potřeba nebát se zkusit jinou neprošlapanou cestu a být kreativní. Věřím, že mnoho personalistů a HR pracovníků na to odvahu má.

Mgr. Michaela Stachová

Diakonie ČCE – Středisko humanitární a rozvojové spolupráce
stachova.spolu@diakonie.cz
730 182 571

www.spolu.diakonie.cz