Velký obrat v odměňování: Eurozóna se zotavuje, rozvojové trhy budou v roce 2015 stagnovat

Z nejnovějších údajů globální poradenské společnosti Hay Group vyplývá, že platy se celosvětově zvyšují rychleji než v loňském roce, a to i přes neuspokojivý růst na několika klíčových rozvojových trzích.

Stagnující rozvojové trhy

Růst platů v roce 2015 napříč celým světem se očekává v průměru na úrovni 5,4 % - v minulém roce to bylo 5,2 %. Tento průměr však maskuje důležité zpomalení na rozvojových trzích, jako jsou Brazílie, Rusko a Ukrajina, které zásadně ovlivňovaly růst v  minulých letech. Zaměstnanci v těchto zemích mohou očekávat navýšení mezd o 6,1 %, 6,8 % a 6,8 %. Nicméně, v návaznosti na očekávanou míru inflace (6,5 %, 7,5 % a 10,7 %) to znamená, že v celkovém důsledku dojde u zaměstnanců k reálnému snížení mezd o 0,4 %, 0,7 % a 3,9 %.

Známky naděje v Evropě

Platy v Evropě byly podpořeny zlepšující se výkonností ekonomik, které v poslední době stagnovaly. Nejvíce pozoruhodné je, že v Řecku a Irsku můžeme vidět mzdová navýšení o 1,3 % a 1,4 %, tedy růst reálných mezd o 2,5 % a 1,1 % (v loňském roce to bylo 0,8 % a 0,2 %), protože obě země se vrátily k ekonomickému růstu. Napříč regionem jsou očekávány mzdové nárůsty o 3,1 %. Vzhledem k nízké inflaci (předpověď je na úrovni 1,5 %) mohou zaměstnanci očekávat reálné zvýšení mezd o 1,6 %.

To je také dobrá zpráva pro zaměstnance ve Velké Británii, kteří pocítí oživení růstu mezd. Zatímco mzdová navýšení o 2,5 % jsou stejná jako v minulém roce, vzhledem k nižší inflaci (očekává se 1,7 %) dojde podruhé od roku 2009 k navýšení reálných mezd a to o 0,8 %. Předpověď pro Turecko udává nejvyšší oživení růstu mezd v Evropě a to o 9 %, avšak kvůli inflaci odhadované na 8,9 %, stoupnou reálně mzdy o 0,1 %.

Tato roční globální předpověď ukazuje v tomto roce vyšší růst mezd ve srovnání s rokem minulým. I to se však mění region od regionu, země od země,“ komentuje zprávu Ben Frost, konzultant společnosti Hay Group. „Každý trh má svá vlastní specifika a společnosti mu musí detailně rozumět, pokud chtějí zůstat atraktivní pro zaměstnance a udržet si ty nejlepší z nich. Nastal velký obrat mezi Evropou a rozvojovými trhy. Na mnoha evropských trzích rostou reálné mzdy, zatímco v klíčových rozvojových trzích, které se v posledních deseti letech nacházely v oblasti „boomu“, dochází k poklesu reálné mzdy,“ dodá.

V České republice plánuje upravit mzdy až 82 % firem

Situace v České republice je relativně stabilní. Společnosti upravují mzdy přesně tak, jak je předpovídaly upravit. „Nedochází k zásadním změnám, bavíme-li se v obecné rovině. Již dávno není trendem, že by firmy upravovaly mzdy plošně pro všechny zaměstnance, ale volí raději selektivní cesty pro úpravy mezd a důkladně zvažují, do kterých zaměstnanců investují,“ komentuje zprávu Gabriela Němcová, team leader v oblasti produktizovaných služeb Hay Group Česká republika.

Do karet českým firmám nahrává i fakt, že ekonomická situace se zlepšuje, firmám se daří, což je znát i na podílu firem, které mzdy upravují. Procentuální zastoupení se totiž zvyšuje: v příštím roce plánuje upravit mzdy 82 % společností z 250 respondentů Hay Group podzimní aktualizace.“ České firmy se hodlají nejvíce zaměřit na specialisty. Třetina dotázaných firem také deklaruje, že plánují navyšovat počty zaměstnanců, a to v průměru o 16 %. „Evidentně se tak blýská na lepší časy,“ dodává Němcová.

Kontinuální tlak v Latinské Americe

Mzdové nárůsty v Latinské Americe jsou narušovány vysokou inflací. I přesto, že zaměstnancům napříč regionem byly předpovídány nejvyšší mzdové nárůsty v průměrné výši 9,7 %, vzhledem k předpokládané inflaci bude růst reálných mezd pouze o 1,0 %. Nejvíce postiženou zemí snížením reálných mezd v celosvětovém měřítku bude Venezuela. Ačkoliv lze očekávat nárůst mezd o 40,3 %, očekávaná inflace je 64,4 % a to povede k reálnému snížení mezd o 24,1 %.

Nejvyšší mzdové nárůsty probíhají v Asii

V Asii se očekávají mzdové nárůsty o 6,8 % - v porovnání s loňským rokem je to o 0,2 % méně – ale vzhledem k očekávané nízké inflaci (3,7 %) zažijí zaměstnanci nejvyšší růst reálných mezd napříč celým světem (3,1 %). Největší nárůsty jsou očekávány ve Vietnamu (11,4 %), v Indonésii (10,0 %) a v Číně (8,0 %). I pokud budeme počítat s faktorem inflace, nárůsty reálných mezd budou 6,6 %, 4,4 % a 5,7 %.

Vysoké mzdové nárůsty v tomto regionu reflektují probíhající boj o talenty, a to jak o zkušené manažery, tak i o čerstvé absolventy z těch nejlepších univerzit. V Číně je to také následkem vládních tlaků o vytvoření střední třídy – což znamená, že minimální mzdy stoupají hlavně v čínských městech druhého a třetího stupně. Ve Vietnamu zaměstnanci těží z toho, že zde probíhá nadprůměrný růst HDP.

Stabilní Severní Amerika

Mzdové nárůsty v Severní Americe se očekávají na úrovni 2,8 %, což je o 0,1 % více než v předchozím roce. S očekávanou inflací 2,1 % mohou zaměstnanci očekávat zvýšení reálných mezd o 0,7 %.

Silný růst na Středním východě a v Africe

I přes širší ekonomické a politické nepokoje v tomto regionu se očekává na Středním Východě a v Africe nárůst mezd o 5,6 % a 6,9 % a růst reálného příjmu o 2,9 % a 2,0 %, protože se očekává, že inflace zůstane na nízké úrovni.

Ben Frost shrnuje: „Pro to, aby rostly nízké mzdy, by růst mezd výkonných zaměstnanců měl být nadprůměrný, zatímco růst mezd průměrně a slabě výkonných zaměstnanců by měl být malý či žádný. Byznys není bez lidí nic, a proto musí společnosti během tohoto období nízkého růstu myslet kreativně o tom, jak motivovat a odměňovat své zaměstnance.“

 

O této studii

Data, která byla použita v této studii, pochází z databáze Hay Group PayNet, které obsahuje data o více než 16 milionech zaměstnanců z 24 000 společností z více než 110 zemí světa. Studie ukazuje předpokládané mzdové nárůsty pro rok 2015 a porovnává je s předpovědí vytvořenou touto dobou minulého roku s ohledem na rok 2014. Také je porovnává s předpokládanou inflací pro rok 2015, kterou vydala organizace The Economist Intelligence Unit.