Vyhoření se týká i těch, kteří svou práci milují!

Rozhovor s Mgr. Irenou Houdkovou PCC, koučkou, lektorkou a konzultantkou

V dnešní uspěchané a stále náročnější době se syndrom vyhoření stává stále aktuálnějším tématem. Tento fenomén, který podle odborníků postihuje přibližně 20 – 27 % populace, se netýká pouze těch, kteří svou práci nemají zrovna v lásce. Může se dotknout i těch, kteří ji milují a věnují jí veškerou svou energii. Jak se vyhoření projevuje a jak se s ním vypořádat nám v rozhovoru přiblíží koučka Irena Houdková. Společně se zaměříme na příčiny, projevy a způsoby, jak se vyhoření vyhnout, jak se s tímto problémem potýkají firmy a jak mohou jednotlivci nalézt rovnováhu mezi pracovním a osobním životem.

Irena Houdková, koučka

Každý čtvrtý člověk vyhoří. Kolik, že je vás v kanceláři?

Dle odborníků Psychiatrické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy, kteří syndrom vyhoření mapují do r. 2014, se vyhoření týká kolem 20 – 27 % populace. Těžko říci, kde je realita, protože k odborníkům se samozřejmě odhodlá jen část osob, které vyhoření zažívají na vlastní kůži, a také ne každý toto přizná. I tak nejsou čísla rozhodně zanedbatelná. Vyhořením si tedy projde každý čtvrtý až pátý Čech.

Jak vznikl pojem vyhoření, jak se jeho výskyt vyvíjí?

Od roku 1974, kdy burn-out v jednom ze svých článků popsal psycholog Herbert Freudenberger, jeho výskyt razantně narůstá. H. Freudenberger si vyhořením sám prošel a skrze psaní deníku sledoval, co se v jeho mysli odehrává a hledal z něj cestu ven. Svým životním stylem se do vyhoření řítil raketovou rychlostí.

Enormně miloval svou práci. Byl uznávaným odborníkem. Vedle klinické praxe stál u zrodu kliniky pro bezdomovce a drogově závislé, kde působil jako dobrovolník. Pracoval skoro bez vydechnutí od nevidím do nevidím, s minimem spánku. A to po mnoho let. Do té doby než ho burn-out dohnal.

Jak si stojí ČR v oblasti vyhoření v porovnání se světem?

Ve srovnání s jinými zeměmi patříme k průměru. Dle mezinárodní studie STADA Health Report 2022 až 60 % dotazovaných už si vyhořením prošlo nebo se mu blíží. Takže se u nás ve srovnání s jinými zeměmi nejedná o nestandardní čísla. Zajímavostí jsou regionální rozdíly v rámci ČR.

Podle výše uvedené studie UK se burn-out podstatně více týká severovýchodu než jihozápadu ČR a mezi nejohroženější profese patří ty, které jsou spojeny s velkou zodpovědností a kontaktem s jinými lidmi. Nejvíce postiženi jsou lékaři, zdravotníci, učitelé a soudci, vrcholoví manažeři a řídící pracovníci obecně.

Jak tuto situaci reflektují firmy?

Naštěstí je řada firem, které tento problém nepodceňují a aktivně se snaží svým ohroženým zaměstnancům zajistit profesionální podporu. Z vlastní praxe mohu potvrdit, že ve firmách stoupá zájem o individuální koučink pro klíčové zaměstnance. Stále častěji vedu i vícedenní workshopy k tématům stres, syndrom vyhoření a jeho prevence pro střední management. Skoro standardem je ve společnostech i „psycholog na telefonu“.

Které pozice jsou ve firmách nejvíce ohrožené?

Mými klienty jsou velmi často manažeři, kteří zastávají ve firmách vysoké pracovní pozice. Většinou velmi úspěšní a pracovití lidé, na jejichž každodenních rozhodnutích závisí rozvoj a úspěch firmy.

Obracejí se na mne i pracovníci středního managementu, kteří musí ustát tlak nadřízených a efektivně řídit své podřízené. Stres a emoční vyčerpání se ale nevyhýbá ani lidem na nižších pracovních pozicích. Možná zde rovnou i vyvrátím jeden z mýtů o vyhoření. Týká se i těch, kteří svou práci milují. Výborným příkladem je právě zmiňovaný Freudenberger.

Jaké jsou první příznaky vyhoření?

Syndrom vyhoření je zákeřný v tom, že se do života vkrádá postupně po dlouhou dobu – měsíců až let. Prvotní varovní signály většina mých klientů bagatelizovala, ignorovala nebo je připisovala náročnému období. Jejích intenzita se ale časem stupňovala.

Většina z nich ke mně přišla za sekundu dvanáct. Řada dokonce po dvanácté – ale pro ty už jsem jako kouč bohužel „malý pán“. V těchto případech pomůže jen psychiatr a psycholog.

Moji klienti popisují stavy silné demotivace, nechuti k činnostem, které dříve běžně zvládali, či je dokonce bavily. Typická je fyzické a emoční vyčerpanost, neschopnost činit i banální rozhodnutí, pesimismus, špatná koncentrace a nadměrné zapomínání.

Klienti mluví o pocitech nedocenění, křivdy, rezignaci. Jsou cyničtí, agresivnější a permanentně podráždění nebo naopak apatičtí. Mají negativní postoj k práci a kolegům. Pociťují všudypřítomný vnitřní tlak, který nemá jasnou příčinu.

Zatímco z běžných starostí všedního dne se dokážeme vzpamatovat a „oklepat“ poměrně rychle, např. odpočinkem, setkáním s přáteli či sportovními aktivitami, dlouhodobé vyčerpání z monotónní či naopak velmi stresující práce zkomplikuje život na dlouhou dobu.

K rozpoznání příznaků burn-outu pomůže vnímání varovných signálů těla, jako jsou poruchy spánku, problémy se zažíváním – průjem, zácpa, bolesti břicha, vyčerpání, bolesti hlavy, vysoký tlak, časté marodění v důsledku snížené imunity.

Jak se liší od běžného stresu?

Jak už jsem zmiňovala, zatímco z běžných starostí všedního dne se dokážeme vzpamatovat a „oklepat“ poměrně rychle, např. odpočinkem, procházkou či sportovními aktivitami, dlouhodobé vyčerpání z monotónní či naopak velmi stresující práce zkomplikuje život na dlouhou dobu.

Pro vyhoření je typické, že je to přetrvávající stav způsobený dlouhodobým stresem bez řádného odpočinku a pravidelného dobíjení mentálních i fyzických baterek. Nepomáhá oddech o víkendu ani dovolená.

Jakým způsobem může neustálá pracovní zátěž přispět k vyhoření?

Ze zkušenosti mých klientů mohu potvrdit, že chronický stres je spouštěčem vyhoření, předně u osob, které jsou vystaveny každodenním vysokým nárokům na výkon a výsledek. Bohužel tyto nároky na sebe mnohdy kladou dotyční sami, nepřichází z okolí.

Časté přesčasy, touha odvádět práci na 150 %, potřeba mít vše pod kontrolou a znát každičký detail, špatný time management, neschopnost delegovat či odmítnout nereálné požadavky, být stále k dostižení a s tím spojený i nedostatek odpočinku, pouhých 5 – 6 hodin spánku denně, to vše přispívá k tomu, že se cítíte jako vyždímaný citrón.

Pokud vaše pracovní povinnosti převyšují čas strávený s rodinou, přáteli nebo jste kvůli práci rezignovali na své koníčky, zamyslete se, zda je ta správná chvíle nastolit rovnováhu mezi prací a osobním životem. Na co chcete jednou ze smrtelné postele vzpomínat?

Jak může neustálé pracovní nasazení ovlivnit naše vztahy s přáteli a rodinou?

Je to jedna z věcí, kterou řeší mí klienti nejčastěji. Když i na dovolené si sebou nosíte notebook i na pláž, jste možná se svou rodinou fyzicky, ale duševně jste mimo. Pokud i kamarády odbýváte větou, že váš čas je drahý, nemůžete se potom divit, že vaše vztahy nefungují.

I když si možná myslíte, že děláte maximum. Proč vás nikdo nechápe? Vy se obětujete, dřete jako mezek, aby se rodina měla dobře a nic. Žádná pochvala ani uznání. Naopak se dostaví výčitky a konflikty.

Finanční zajištění rodiny je samozřejmě důležité. Ale vaše rodina, vaši blízcí přátelé s vámi chtějí sdílet společné aktivity, užívat si společně zážitky, bavit se. K tomu je třeba se naučit se striktně oddělovat svůj osobní i profesní život. Vedle práce i žít.

Jaké jsou vaše osobní doporučení pro udržení zdravého pracovního a osobního života?

Prostě se z toho nepo… Pokud nejde o život, není důvod hnát vše do krajnosti, být vždy za každých okolností perfektní, být stále jednička. Zahodit přesvědčení o tom, že jsme nenahraditelní a jen my jediní zachráníme svět, firmu, oddělení…

Častěji si uvědomovat, že tu nejsme na vždycky a zda skutečně vedeme život, na který ze smrtelné postele chceme s úsměvem vzpomínat

  • Zpomalit a odpočívat
  • Pečovat o sebe – spánek, strava, pohyb
  • Socializovat se a obnovit koníčky i kontakt s přáteli
  • Naučit se vypnout hlavu – např. pomocí dechových cvičení, meditace
  • Starat se o svá střeva, protože tam sídlí psychická pohoda
  • Vědomě pracovat na své psychické odolnosti
  • Žít v přítomném okamžiku

Dostat se do vyhoření je otázka měsíců až let. Zrovna tak cesta z něj je běh na dlouhou trať a je třeba se sebou mít trpělivost. Odměnou pak bývá vnitřní klid, život bez vnitřní tenze, dobrý spánek, pocit spojenosti a štěstí.

Zda a do jaké míry se vás vyhoření týká, můžete zdarma a anonymně zjistit zde:

Test vyhoření

Nebo si můžete zdarma stáhnout můj E-Book, kde naleznete příběh vyhořelého manažera logistiky a tipy k prevenci i pro cestu z vyhoření.

Irena Houdková je koučka, lektorka a konzultantka, obdivovatelka mozku, milovnice dobré kávy a celoživotní šprtka Vzdělává dospělé od r. 2001. Její práce je pro ni nejen posláním, ale i denní školou v oblasti leadershipu a efektivní komunikace. Zájem o fungování lidského mozku ji přivedl k rozhodnutí studovat koučování u Dr. Vladimíra Tuky, jednoho z předních odborníků v oboru neurocoachingu. Získala prestižní certifikaci PCC od Mezinárodní federace koučů (ICF) a vedle Brain-Based coachingu absolvovala kurzy NLP, týmového a transformačního koučování.