Amazon ruší hybridní pracovní model. Zaměstnanci se vrací do kanceláří

Společnost Amazon oznámila, že od ledna 2025 bude vyžadovat, aby se její zaměstnanci vrátili do kanceláře na pět dní v týdnu, čímž ukončí dosavadní hybridní pracovní režim. Podle výkonného ředitele Andyho Jassyho tento krok pomůže zaměstnancům lépe spolupracovat, inovovat a udržovat vzájemné propojení.

Ilustrační snímek

Jassy, který je známý svou skepsí vůči práci na dálku, dlouhodobě zdůrazňuje význam osobní přítomnosti v kanceláři pro firemní kulturu. Podle něj flexibilní pracovní uspořádání, které firma zavedla během pandemie, oslabovalo intenzitu a dynamiku, na které si Amazon zakládá. Nyní se společnost vrací k předcovidovému modelu, aby posílila vzájemnou spolupráci a efektivitu.

Tento krok však vyvolal vnitřní napětí. V roce 2022 zaměstnanci Amazonu protestovali proti omezení práce na dálku, přičemž jeden z organizátorů demonstrace byl propuštěn, což vedlo k obviněním z nespravedlivého postupu. Amazon tvrdí, že zaměstnanci stále budou mít možnost pracovat z domova ve výjimečných případech, jako je nemoc dítěte nebo urgentní domácí situace, avšak jinak se očekává, že se budou účastnit práce z kanceláře na plný úvazek.

Tento přístup Amazonu kontrastuje s aktuálním trendem v oblasti pracovního práva ve Spojeném království, kde vláda plánuje zavést flexibilní práci jako základní právo od prvního dne zaměstnání. Mnoho firem stále sází na hybridní modely, které umožňují lepší rovnováhu mezi pracovním a osobním životem a širší přístup k talentům.

I přesto, že firmy jako Amazon, Dell a UPS zastávají back to office strategii, statistiky ukazují, že flexibilní práce stále zůstává populární. Průzkumy z letošního roku ukazují, že přibližně 12 % zaměstnanců v USA pracuje plně na dálku a dalších 27 % využívá hybridní režim.

Amazon věří, že osobní přítomnost v kanceláři posílí nejen firemní kulturu, ale také zlepší kvalitu práce a produktivitu. Tento krok ale přichází s rizikem – Jassy sám přiznal, že zvýšené požadavky na manažery a reorganizace týmů by mohly vést k dalším propouštěním.

Na rozdíl od jiných firem, které hybridní modely považují za cestu vpřed, Amazon sází na tradiční přístup. Zda tento krok přinese očekávané výsledky, ukáže až čas.

Zdroj: BBC News